Ostro wiśniowe muffiny, czyli wiśnie z chilli

Składniki:
- 250 ml mleka,
- 125 ml oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 400 g wiśni (bez pestek),
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki chili,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Mleko, olej, jaja i cukier wrzucamy do garnka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, a następnie stopniowo dosypujemy do przygotowanej wcześniej masy i mieszamy delikatnie do momentu, aż będzie jednolita. Dorzucamy wiśnie i jeszcze trochę mieszamy.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto - mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut (przy włączonym przez pierwsze 10 minut termoobiegu).
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

muffiny, muffiny przepis, przepis na muffiny, muffiny z wiśniami, wiśniowe muffiny, muffiny na ostro, wiśnie z chilli
Autor: Anna Wawrzyniak
Zobacz także