Ostro wiśniowe muffiny, czyli wiśnie z chilli

0
wiśniowe muffiny z chilli

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 125 ml oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 400 g wiśni (bez pestek),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Mleko, olej, jaja i cukier wrzucamy do garnka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, a następnie stopniowo dosypujemy do przygotowanej wcześniej masy i mieszamy delikatnie do momentu, aż będzie jednolita. Dorzucamy wiśnie i jeszcze trochę mieszamy.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto - mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut (przy włączonym przez pierwsze 10 minut termoobiegu).

wiśniowe muffiny z chilli

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Wawrzyniak

Polecamy Ci również

Zobacz także