Owocowa tarta z ajerkoniakiem

Składniki:
Kruche ciasto na tartę:
- 130 g masła o temperaturze pokojowej,
- pół łyżeczki soli,
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej,
- 175 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki cukru pudru,
- 1 żółtko.
Krem o smaku adwokatu:
- 250 g mascarpone,
- 100 ml adwokatu (likieru),
- 100 g białej czekolady, drobno posiekanej lub startej na tarce na grubych oczkach.
Owoce do dekoracji tarty:
- 1 świeża brzoskwinie,
- opakowanie borówek.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i razem szybko zagnieść. Ciasto uformować w gładką kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm i wyłożyć nim formę, dokładnie ją wylepiając, razem z brzegami, a następnie ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne lub fasolę, aby obciążyć ciasto.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumienieni.
Mascarpone zmiksować z adwokatem na gładką masę, a następnie dodać czekoladę i wymieszać. Można też czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zmiksować razem z serkiem i likierem.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem, rozprowadzić i wyrównać. Następnie dookoła tarty ułożyć półplasterki brzoskwiń a środek wypełnić borówkami i udekorować świeżą miętą. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Grażyna Wiśniewska

tarta, ciasto z owocami, tarta owocowa, tarta przepis, tarta z owocami przepis, przepis na tartę z owocami, tarta na słodko
Autor: Grażyna Wiśniewska
Zobacz także