Owocowa tarta z ajerkoniakiem

owocowa tarta z ajerkoniakiem

Składniki:


Kruche ciasto na tartę:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej,
  • 175 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cukru pudru,
  • 1 żółtko.

Krem o smaku adwokatu:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 ml adwokatu (likieru),
  • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej lub startej na tarce na grubych oczkach.

Owoce do dekoracji tarty:

  • 1 świeża brzoskwinie,
  • opakowanie borówek.

Sposób przygotowania:


Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i razem szybko zagnieść. Ciasto uformować w gładką kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm i wyłożyć nim formę, dokładnie ją wylepiając, razem z brzegami, a następnie ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne lub fasolę, aby obciążyć ciasto.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumienieni.
Mascarpone zmiksować z adwokatem na gładką masę, a następnie dodać czekoladę i wymieszać. Można też czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zmiksować razem z serkiem i likierem.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem, rozprowadzić i wyrównać. Następnie dookoła tarty ułożyć półplasterki brzoskwiń a środek wypełnić borówkami i udekorować świeżą miętą. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.

owocowa tarta z ajerkoniakiem

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Grażyna Wiśniewska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grażyna Wiśniewska

Polecamy Ci również

Zobacz także