Owsianka
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 szklanki mleka, 1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich, szczypta soli, płaska łyżeczka cukru, łyżka miodu, łyżka masła |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | śniadanie, kolacja, danie dietetyczne, deser, przekąska |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
Mleko wlej do garnka, dodaj cukier i sól oraz płatki owsiane, gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy płatki zgęstnieją dodaj miód i masło, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Podanie:
Płatki owsiane mają sporo kalorii, jednak są bardzo zdrowe i poprzez wysoką zawartość błonnika zaliczają się do grupy dań dietetycznych. Bez przeszkód możemy je zjeść jako zupę mleczną lub ugotować „na gęsto”. Doskonałym dodatkiem do owsianki są wszelkie owoce sezonowe. Taka gęsta owsianka z truskawkami czy jabłkami smakuje wyśmienicie. Zimą natomiast możemy dodać do niej suszone owoce czy konfitury i przez cały rok cieszyć się innym śniadaniem, na tej samej bazie.

owsianka, owsianka przepis, owsianka kalorie, owsianka odchudzanie, owsianka jak zrobić, owsianka kcal
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: beingdiabetic.co.nz
Zobacz także