Pączki

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma mąki pszennej, 50 gram świeżych drożdży, 50-75 gram cukru, 250 ml mleka, 3 żółtka + 1 całe jajko, 50 gram masła, 25 gram spirytusu, ćwierć łyżeczki soli, cukier wanilinowy, konfitura na nadzienie, tłuszcz do smażenia
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 20 sztuk
Kategoria deser
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 220

pączkiWykonanie:

Zrób rozczyn drożdżowy. W tym celu użyj letniego mleka, łyżeczki cukru i mąki oraz drożdży, rozetrzyj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj do niej pozostały cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko, spirytus
i rozczyn drożdży. Wymieszaj wszystko aż wszystkie składniki się ze sobą połączą a następnie dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj długo na jednolitą, elastyczną masę. Odstaw do wyrośnięcia ciasto w całości lub podziel na pączki i małe kulki odstaw na około pół godziny by wyrosły. Smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, wyjmij odsącz na papierowych ręcznikach i nadziewaj nadzieniem.

Podanie:

Najbardziej popularne są pączki na nadzieniem
z konfitury różanej i lukrowane, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by nadziać je kremem budyniowym, bitą śmietaną czy czekoladą. Najlepiej nadziewać je już po usmażeniu, co zabezpiecza nas przed wypłynięciem farszu i zmarnowaniem tłuszczu.
Najlepszy tłuszcz, wbrew pozorom, to smalec, dzięki użyciu tego specyfiku pączki nabiorą wyjątkowego aromatu i nie „przejdą” olejem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: dreamstime.com

Polecamy Ci również

Zobacz także