Paella

Paella
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 20 dkg ryżu, cebula, 2 ząbki czosnku, papryka czerwona i zielona, groszek konserwowy, 50 dkg mieszanki owoców morza, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 0,5 litra bulionu warzywnego, łyżka masła, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, szafran
Kuchnia hiszpańska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, kolacja, owoce morza
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 360

paellaWykonanie:

Owoce morza wyjmij na talerz i skrop sokiem z cytryny, jeśli używasz mrożonki musisz je rozmrozić.  Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na 4 łyżkach oliwy, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj dokładnie i wrzuć ryż, ciągle mieszając smaż go przez chwilę, aż zmieni kolor i wchłonie cały tłuszcz, dolej pół litra bulionu, wymieszaj i przykryj. Gotuj na niewielkim ogniu przez przynajmniej kwadrans. W tym czasie pokrój papryki na niewielkie paseczki i dodaj do ryżu. Po kilku minutach dodaj owoce morza, dokładnie przemieszaj i duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut. W małym rondelku rozpuść masło i dodaj do niego szafran, wlej całość do paelli, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Uwaga
Podobno idealna paella jest delikatnie przypieczona na dnie, jednak pomimo tego trzeba ją co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypaliła.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Pilecka, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także