Pani Walewska

Pani Walewska
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Kruche ciasto: ½ kg mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ szklanki cukru pudru, 20 dkg masła, 6 żółtek; Beza: 6 białek, 1 i ½ drobnego cukru lub cukru pudru, łyżka mąki ziemniaczanej; Krem: Pół litra mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, cukier migdałowy, 20 dkg masła, 3 łyżki cukru; Dodatkowo: 50 dkg dżemu z czarnej porzeczki, 10 dkg płatków migdałowych;
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 24 x 32 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 475

pani walewskaWykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć na jednolitą masę i podziel na dwie części. Jeśli dysponujesz dwiema takimi samymi blachami i piekarnikiem z termoobiegiem to wyłóż obie formy ciastem i wstaw do lodówki, jeśli pieczesz na dwie tury to drugą część ciasta włóż do lodówki. Ciasto w formie, surowe, posmaruj dżemem porzeczkowym, ubij bezę: białka ubij na sztywną pianę, kiedy mieszadła miksera będą zostawiały ślady na pianie zacznij dodawać małymi porcjami cukier, cały czas miksuj. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Połowę bezy wyłóż na dżem porzeczkowy. Tak przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w 175 stopniach. Przygotuj oba placki i dopiero zacznij wykonywać krem.
Mleko podziel na dwie części. Jedną część zagotuj z cukrami. Natomiast drugą zmiksuj z mąkami i żółtkami, taką masę dodaj do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotuj 2 minuty. Kiedy masa budyniowa przestygnie, masło utrzyj na biały puch i dodawaj porcje kremu cały czas miksując.
Jeden placek kruchy z dżemem i bezą pokryj całym kremem i przykryj drugim plackiem kruchym. Migdały upraż na suchej patelni i posyp nimi bezę. Ciasto przed podaniem należy schłodzić!

Sugestie:

Krem budyniowy można urozmaicić na wszelkie sposoby. Dobrym pomysłem jednak jest użycie cukru migdałowego zamiast wanilinowego. Można przygotować krem z lekką nutą cytryny lub dowolnego smakowego likieru.

Uwaga
Ciasto znane jest również pod nazwą „Pychotka”

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: nieznana22.pinger.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także