Pani Walewska
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Kruche ciasto: ½ kg mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ szklanki cukru pudru, 20 dkg masła, 6 żółtek; Beza: 6 białek, 1 i ½ drobnego cukru lub cukru pudru, łyżka mąki ziemniaczanej; Krem: Pół litra mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, cukier migdałowy, 20 dkg masła, 3 łyżki cukru; Dodatkowo: 50 dkg dżemu z czarnej porzeczki, 10 dkg płatków migdałowych; |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 24 x 32 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 475 |
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć na jednolitą masę i podziel na dwie części. Jeśli dysponujesz dwiema takimi samymi blachami i piekarnikiem z termoobiegiem to wyłóż obie formy ciastem i wstaw do lodówki, jeśli pieczesz na dwie tury to drugą część ciasta włóż do lodówki. Ciasto w formie, surowe, posmaruj dżemem porzeczkowym, ubij bezę: białka ubij na sztywną pianę, kiedy mieszadła miksera będą zostawiały ślady na pianie zacznij dodawać małymi porcjami cukier, cały czas miksuj. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Połowę bezy wyłóż na dżem porzeczkowy. Tak przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w 175 stopniach. Przygotuj oba placki i dopiero zacznij wykonywać krem.
Mleko podziel na dwie części. Jedną część zagotuj z cukrami. Natomiast drugą zmiksuj z mąkami i żółtkami, taką masę dodaj do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotuj 2 minuty. Kiedy masa budyniowa przestygnie, masło utrzyj na biały puch i dodawaj porcje kremu cały czas miksując.
Jeden placek kruchy z dżemem i bezą pokryj całym kremem i przykryj drugim plackiem kruchym. Migdały upraż na suchej patelni i posyp nimi bezę. Ciasto przed podaniem należy schłodzić!
Sugestie:
Krem budyniowy można urozmaicić na wszelkie sposoby. Dobrym pomysłem jednak jest użycie cukru migdałowego zamiast wanilinowego. Można przygotować krem z lekką nutą cytryny lub dowolnego smakowego likieru.
Uwaga
Ciasto znane jest również pod nazwą „Pychotka”

pani walewska, pani walewska ciasto, pychotka, pychotka przepis, pychotka ciasto, pychotka ciasta desery
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: nieznana22.pinger.pl
Zobacz także