Panna cotta

Panna cotta

panna cottaPanna cotta to po włosku gotowana śmietanka. Ten włoski deser, obok tiramisu, jest jednym z popularniejszych dań w tym kraju.

Sekret pysznej Panna cotty tkwi w śmietanie, która koniecznie musi mieć 30-36% zawartości tłuszczu. Aby przygotować Panna cottę należy przygotować odpowiednie składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 90-100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy (można zrezygnować)


Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w wodzie, następnie gotujemy mleko z cukrem. Kiedy mleko zagotuje się, dodajemy żelatynę. W drugim garnku należy podgrzać śmietanę z cukrem waniliowym, następnie powoli wlać śmietanę do mleka i delikatnie ubijać tak, aby składniki się połączyły w jednolitą masę. Gotową mieszankę przelewamy do odpowiednich naczynek. Odstawiamy naszą panna cottę do ostygnięcia i stężenia, najlepiej na 12 godzin. Przed wyjęciem deseru należy dno naczynia zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, odwrócić i położyć na talerzyku.
Deser można udekorować syropem z owoców, świeżymi owocami i listkiem mięty.

Oceń artykuł
4,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: onet

Polecamy Ci również

Zobacz także