Papryka konserwowa

0
Papryka konserwowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg papryki czerwonej, 6 listków laurowych, 18 ziarenek ziela angielskiego, 24 ziarenka pieprzu, 3 łyżeczki gorczycy, 6 ząbków czosnku, marchewka, 12 łyżek oleju. Zalewa: 1,5 litra wody, szklanka octu, szklanka cukru, łyżka soli.
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 słoików o pojemności 0,75 litra
Kategoria przystawka, przetwory, dodatek do sałatek
Metoda gotowania Gotowanie - pasteryzowanie
Ilość kalorii 38

papryka konserwowaWykonanie:

Paprykę pokrój i wyczyść z gniazd nasiennych, pokrój w odpowiednie dla siebie kawałki. W wyparzone i nieuszkodzone słoiki ułóż paprykę, dodaj po jednym listku laurowym, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, pokrojony w paseczki ząbek czosnku oraz kilka plasterków marchewki, dodaj jeszcze 2 łyżki oleju.
Wszystkie składniki na zalewę wlej do garnka i wymieszaj, zagotuj, albo przynajmniej podgrzej, tak by cukier się rozpuścił. Gorącą zalewą zalej słoiki, zostawiając przynajmniej 10% wysokości puste. Słoiki pasteryzuj 7-10 minut od zagotowania – w zależności od wielkości słoików i ich zawartości.

Uwaga
Inna szkoła przygotowania zalewy mówi, aby wszystkie składniki wkładane do słoika, oczywiście oprócz papryki, zagotować i gotować przez kilka minut i dopiero wtedy zalewać paprykę.
Nie udowodniono tego naukowo, jednak podobno osiąga się odrobinę inny smak papryki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: foodsnobberyhobbery.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także