Papryka konserwowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 kg papryki czerwonej, 6 listków laurowych, 18 ziarenek ziela angielskiego, 24 ziarenka pieprzu, 3 łyżeczki gorczycy, 6 ząbków czosnku, marchewka, 12 łyżek oleju. Zalewa: 1,5 litra wody, szklanka octu, szklanka cukru, łyżka soli. |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 słoików o pojemności 0,75 litra |
Kategoria | przystawka, przetwory, dodatek do sałatek |
Metoda gotowania | Gotowanie - pasteryzowanie |
Ilość kalorii | 38 |
Wykonanie:
Paprykę pokrój i wyczyść z gniazd nasiennych, pokrój w odpowiednie dla siebie kawałki. W wyparzone i nieuszkodzone słoiki ułóż paprykę, dodaj po jednym listku laurowym, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, pokrojony w paseczki ząbek czosnku oraz kilka plasterków marchewki, dodaj jeszcze 2 łyżki oleju.
Wszystkie składniki na zalewę wlej do garnka i wymieszaj, zagotuj, albo przynajmniej podgrzej, tak by cukier się rozpuścił. Gorącą zalewą zalej słoiki, zostawiając przynajmniej 10% wysokości puste. Słoiki pasteryzuj 7-10 minut od zagotowania – w zależności od wielkości słoików i ich zawartości.
Uwaga
Inna szkoła przygotowania zalewy mówi, aby wszystkie składniki wkładane do słoika, oczywiście oprócz papryki, zagotować i gotować przez kilka minut i dopiero wtedy zalewać paprykę.
Nie udowodniono tego naukowo, jednak podobno osiąga się odrobinę inny smak papryki.

przetwory domowe, papryka konserwowa, papryka konserwowa przepisy, papryka konserwowa przepis, jak zrobić paprykę konserwową
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: foodsnobberyhobbery.blogspot.com
Zobacz także