Parzenie kawy – przepisy na kawę na każdą okazję

0
Parzenie kawy – przepisy na kawę na każdą okazję
Kawa to napój, który idealnie pasuje o każdej porze dnia i roku.

Parzenie kawy dla niektórych osób to prawdziwa celebracja chwili. Jednak nie każdy potrafi zrobić dobrą kawę. Z pomocą przychodzą nam nowoczesne ekspresy. Dzięki nim możemy oprócz tradycyjnych kaw przyrządzić pobudzające napoje o różnych smakach, takie które nas rozgrzeją i takie, którenas ochłodzą w gorące dni. Prezentujemy garść przepisów na drinki kawowe.

Kawa – napój, bez którego wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie dnia. Parzenie kawy to trudna sztuka, której bariści uczą się przez wiele lat.

Parzenie kawy tradycyjnej

Fani tego napoju dobrze wiedzą, że kawa ma niejedno imię. Jednak podstawą jest mocna, czarna kawa, z której możemy robić różne wariacje. Jednak, aby móc eksperymentować z jej rodzajami i typami najpierw musimy poznać tajniki parzenia kawy tradycyjnej.
Parzenie ulubionego napoju o poranku wymaga cierpliwości i umiejętności. Przede wszystkim to co powinniśmy wiedzieć, a wielu z nas popełnia ten błąd – nie zalewamy kawy wrzątkiem!

Zobacz: Karmelowa Panna Cotta

Drobno zmieloną kawę wraz z cukrem wsypujemy do specjalnego naczynia – „tygielka”. Całość zalewamy zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewamy. Nie dopuszczamy do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować, zdejmujemy go z ognia i czekamy, aż trochę ostygnie. Powtarzamy proces gotowania i studzenia jeszcze 3 razy.
Gdy kawa będzie gotowa przelewamy ją do filiżanek. Aby fusy opadły dobrze jest dodać kilka kropel zimnej wody.

Parzenie kawy w ekspresie

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami ekspresu to dzięki niemu możecie wykonać wiele smakowych kaw na każdą okazję.  Podstawą jest espresso. To metoda parzenia kawy, podczas której niewielka ilość wody przeciskana jest przez powierzchnię odpowiednio zmielonej i ubitej kawy dając w efekcie skoncentrowany napar. Podczas całego procesu woda powinna mieć stałą temperaturę i określone ciśnienie.

Przepisy na kawę na każdą okazję

By stworzyć swój ulubiony napój kawowy musimy mieć bazę, czyli espresso. To jest podstawa dzięki, której możemy kreować inne drinki kawowe. Oto kilka pomysłów na niekonwencjonalne i niespotykane, ale przepyszne kawy smakowe i nie tylko.

Napoje mleczne

Najpopularniejszym napojem mlecznym jest cappuccino. To połączenie espresso ze spienionym mlekiem, które powinno zajmować więcej niż 1 cm całości napoju. Latte, także popularne wśród wielu kawoszy robi się następująco: do gorącego spienionego mleka wlewa się espresso. Powinno mieć trzy warstwy. Pierwsza na dole to mleko, następnie mleko zmieszane z espresso, a na samej górze mleczna pianka. Najlepiej latte wygląda w przezroczystej szklance o pojemności 200 ml.
Flat white to nic innego jak podwójne espresso zalane gorącym spienionym mlekiem.

Kawa inna niż zwykła -  rozgrzewająca

Czasami mamy ochotę na coś innego, jeśli dodatkowo lubimy odkrywać nowe smaki to warto przygotować sobie drinka kawowego, którego bazą jest espresso w wybranymi dodatkami.

Polecamy przepis na: faworki

Chilli – mango
Składniki:

  • 20ml musu z mango,
  • odrobina chilli,
  • podwójne espresso,
  • mleko.

Do wysokiej szklanki wkładamy mus z mango i chilli lub opcjonalnie syrop smakowy, zalewamy podwójnym espresso, a na sam koniec dodajemy spienione mleko. Na wierzch w celach dekoracyjnym możemy posypać chilli.

Chilli i mango - dodatki do kawy

Przepyszna rozgrzewająca kawa z chilli.

Saeco
Kawa chilli z mango

Kawę możemy udekorować posypując ją odrobinę chilli.

Saeco
Kawa z chilli i mango

Efektownie wyglądająca kawa rozgrzeje nietylko smakiem.

Saeco
Mleczna rozgrzewająca kawa

Na mroźne dni polecamy kawę z chilli.

Saeco

.
Peppermint Chai Latte
Składniki:

  • mleko,
  • przyprawy korzenne (2-5g),
  • syrop miętowy (10ml),
  • mięta do dekoracji,
  • espresso,
  • sos czekoladowy.

Przygotujmy sobie wysoką szklankę i wlejmy do niej sos czekoladowy, syrop miętowy i zmielone przyprawy korzenne. Następnie łyżka po łyżce wlewamy spienione mleko, a na sam koniec aromatyczne espresso. Udekorować możemy świeżą miętą i sosem czekoladowym.

Jaśminowe espresso
Składniki:

  • wywar z pomarańczy (20ml),
  • zielona herbata jaśminowa,
  • melasa (10g),
  • espresso.

Pokrojone pomarańcze wrzucamy do małego garnka i dodajemy do nich niewielką ilość wody i melasę. Całość gotujemy kilka minut do uzyskania soku z pomarańczy. W tym samym czasie zaparzamy zieloną jaśminową herbatę. Sok z pomarańczy i herbatę przelewamy do szklanki i zalewamy świeżo zaparzonym espresso. Całość stworzy idealne połączenie.

Przepis na pyszne pączki

Kawa na słodko

Kawa na słodko to propozycja dla wszystkich łasuchów. To połączenie aksamitnych słodkich smaków z mocą espresso.

Spiced Raspberry
Składniki:

  • 5g przyprawy korzennej,
  • 200ml mleka,
  • 7,5 ml syropu malinowego,
  • bitą śmietanę do dekoracji,
  • espresso.

Mleko i syrop malinowy dokładnie mieszamy, a następnie spieniamy je i łączymy z espresso. Do dużej filiżanki wsypujemy przyprawy korzenne i zalewamy naszym napojem. Całość udekorować możemy bitą śmietaną.

Sweet cherry
Składniki:

  • 150 ml mleka,
  • 7 ml syropu wiśniowego,
  • sos z białej czekolady,
  • espresso.

Spienione mleko wlewamy do naczynia i dodajemy 1 porcję syropu wiśniowego i 1 porcję sosu z białej czekolady (może to być rozpuszczona biała czekolada), a na sam koniec espresso. Aby uzyskać efekt warstw przekładaj je ostrożnie łyżką i wlej po niej ostrożnie mleko.

Gruszka z wanilią

Składniki:

  • 1 łyżeczkę musu z gruszki,
  • 5 ml syropu o smaku wanilii,
  • 1 porcji lodów waniliowych,
  • espresso.

Do metalowego garnuszka wlewamy syrop waniliowy i świeżo zaparzone espresso, a następnie całość studzimy. Najszybciej to zrobimy jak garnuszek wstawimy do pojemnika z kostkami lodu. Espresso łączymy z musem gruszkowym (bez grudek) i wlewamy do nietypowego naczynia jak na kawę czyli do kieliszka.

Migdałowa Mokka
Składniki:

  • espresso,
  • syrop migdałowy (10ml),
  • sos czekoladowy (10ml) lub ½ tabliczki czekolady,
  • mleko,
  • bita śmietana,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Do wysokiej szklanki wlewamy syrop czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę (około ½ tabliczki) wraz z syropem migdałowym. Następnie dodajemy spienione mleko i espresso. Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i płatki z migdałów.

Kawa na zimno

Składniki:

  • 15-20ml likieru pomarańczowego,
  • ciemne piwo,
  • 1 pomarańcza,
  • 100ml wody,
  • 3-4 łyżeczki cukru,
  • espresso,
  • lód.

Przygotowanie kawy na zimno 
Drobno pokrojoną pomarańczę wrzucamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru. W między czasie do szklanki wypełnionej lodem wlewamy espresso oraz likier pomarańczowy. Dodajemy do niej nasz wywar z pomarańczy i niewielką ilość ciemnego piwa. To sprawi, że nasz napój będzie miał smaczny karmelowy smak.

 

Przepisy: Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także