Pascha
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 0,5 kg półtłustego twarogu, 10 dkg dobrego masła, 150 ml śmietanki kremówki, pół szklanki cukru kryształu, 4 żółtka, 25 dkg bakalii: rodzynki, orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa itp |
Kuchnia | rosyjska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 porcji |
Kategoria | deser, ciasto bez pieczenia, danie wielkanocne |
Ilość kalorii | 480 |
Wykonanie Paschy:
Twaróg dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i zmiel trzykrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem w kąpieli wodnej. Masło, koniecznie w temperaturze pokojowej, utrzyj na puch, dodawaj do niego stopniowo po łyżce twarogu i łyżce żółtek z cukrem. Na sam koniec dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.Średniej wielkości miseczkę wyłóż kilkoma warstwami gazy i przełóż do niej masę, przykryj talerzykiem i obciąż czymś dodatkowym. Wstaw do lodówki na przynajmniej 6 godzin. Po tym czasie wyjmij paschę z miski i udekoruj w dowolny sposób.
Podanie Paschy:
W tym przepisie zastąpiłam tłusty twaróg jego mniej kalorycznym odpowiednikiem. Zauważmy, że do potrawy dodajemy jeszcze tłustą śmietankę i masło. Ta mała zamiana nie wpływa na smak i jakość potrawy. Rodzynek nie musimy moczyć w alkoholu przed dodaniem do masy twarogowej, ponieważ wchłoną nadmiar wilgoci.
Uwaga
Gaza dodawana jest po to by wchłonęła nadmiar wilgoci. Dzięki temu zabiegowi nie musimy dodawać do paschy żelatyny czy smakowych galaretek, dlatego nie opuszczajmy tego etapu.
W innym przypadku pascha może być zbyt wilgotna i nie zachowa odpowiedniej formy.

pascha, pascha przepis, przepisy kulinarne pascha wielkanocna, pascha świąteczna, pascha żydowska, pascha ciasto przepis, pascha ciasto, pascha deser
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Mitrius, Wikipedia
Zobacz także