Pascha

Pascha
Tradycyjna potrawa wielkanocna.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 0,5 kg półtłustego twarogu, 10 dkg dobrego masła, 150 ml śmietanki kremówki, pół szklanki cukru kryształu, 4 żółtka, 25 dkg bakalii: rodzynki, orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa itp
Kuchnia rosyjska
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 porcji
Kategoria deser, ciasto bez pieczenia, danie wielkanocne
Ilość kalorii 480

Wykonanie Paschy:

Twaróg dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i zmiel trzykrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem w kąpieli wodnej. Masło, koniecznie w temperaturze pokojowej, utrzyj na puch, dodawaj do niego stopniowo po łyżce twarogu i łyżce żółtek z cukrem. Na sam koniec dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.Średniej wielkości miseczkę wyłóż kilkoma warstwami gazy i przełóż do niej masę, przykryj talerzykiem i obciąż czymś dodatkowym. Wstaw do lodówki na przynajmniej 6 godzin. Po tym czasie wyjmij paschę z miski i udekoruj w dowolny sposób.

Podanie Paschy:

W tym przepisie zastąpiłam tłusty twaróg jego mniej kalorycznym odpowiednikiem. Zauważmy, że do potrawy dodajemy jeszcze tłustą śmietankę i masło. Ta mała zamiana nie wpływa na smak i jakość potrawy. Rodzynek nie musimy moczyć w alkoholu przed dodaniem do masy twarogowej, ponieważ wchłoną nadmiar wilgoci.

Uwaga
Gaza dodawana jest po to by wchłonęła nadmiar wilgoci. Dzięki temu zabiegowi nie musimy dodawać do paschy żelatyny czy smakowych galaretek, dlatego nie opuszczajmy tego etapu.
W innym przypadku pascha może być zbyt wilgotna i nie zachowa odpowiedniej formy.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Mitrius, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także