Pascha waniliowa

0
Pascha waniliowa

Składniki:

  • pascha waniliowa2 litry mleka,
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany 18%,
  • 6 jaj,
  • 250 g miękkiego masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 100 g pokrojonych w kostkę suszonych fig,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego,
  • 1 laska wanilii,
  • przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite.

Sposób przyrządzania:

Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Jaja roztrzep ze śmietaną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj na małym ogniu, aż płyn w garnku się zwarzy. Ostudź, usuń wanilię. Przełóż na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i dokładnie odcedź. Figi namocz w ciepłym soku z pomarańczowy i odsącz. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser i ucieraj na wolnych obrotach. Dodaj figi i skórkę cytrynową, dopraw przyprawą do dań słodkich KAMIS Specialite i wymieszaj dokładnie. Glinianą doniczkę z otworem na dnie, wyłóż podwójną warstwą gazy. Przełóż do niej masę i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, wyłóż na talerz, zdejmij gazę i udekoruj.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także