Pasta pieczarkowa na łódeczkach z jajek

Składniki:
- jajka - 4 sztuki,
- pieczarki duże - 8 sztuk,
- szczypiorek cienki/pęczek - 0,5 pęczka,
- majonez - 2 łyżki,
- sól, pieprz.
Jajka gotujemy na twardo. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy pieczarki w mocno osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i ostygnięciu jajka przekrawamy po długości na pół, wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do miseczki.
Szczypior i obgotowane pieczarki wrzucamy do blendera i miksujemy tak, by pieczarki były w maluteńkich kawałeczkach, prawie zmielone. Żółtka mieszamy z takim pieczarkowym farszem i dodajemy majonez, sporo pieprzymy.
Dobrze sklejonym i wymieszanym farszem napełniamy jajka (możemy też nałożyć farsz na wierzch – nie tylko w otwory po żółtkach) i dekorujemy szczypiorkiem.
Autor przepisy: agf

przepisy wielkanocne, potrawy wielkanocne, przepisy wielkanocne ze zdjęciami, jajka faszerowane, jajka faszerowane przepis, pasta pieczarkowa, pasta pieczarkowo jajeczna, jajka faszerowane pieczarkami, szybkie przekąski przepisy, desery i przekąski, przekąski przystawki, przekąski dla gości
Opracowanie: Redakcja
Zobacz także