Paszteciki

Paszteciki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: Kilogram mąki pszennej, 250 gram masła lub margaryny, 250 ml kwaśnej śmietany, 5 dkg drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, białko kurze Farsz: kilogram pieczarek, 4 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka do smaku
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 pasztecików
Kategoria przystawka, przekąska, dodatek
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 240

pasztecikiWykonanie:

Śmietanę w temperaturze pokojowej wymieszaj z drożdżami i cukrem i zaczekaj aż wyrośnie. Tłuszcz rozpuść w rondelku. Do miski wsyp prawie całą mąkę, zostaw trochę do podsypania ciasta. Dodaj zaczyn drożdżowy i tłuszcz, a następnie wyrób z tego ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub zetrzyj na cienkie paseczki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pieczarki, przesmaż, a następnie duś pod przykryciem. Gdy będą miękkie zdejmij pokrywkę by odparował nadmiar wody, dopraw do smaku. Ciasto podziel na części, rozwałkuj na grubość około centymetra i pokrój na paski szerokości 15 centymetrów. Przy dłuższym boku każdego paska nałóż farsz i zwiń ciasto dokładnie je zlepiając. Pokrój skośnie na paszteciki niewielkiej wielkości, posmaruj białkiem i piecz przez około 18 minut w 175 stopniach.

Podanie:

Farsz do pasztecików może być dowolny. Możemy zrobić farsz mięsny z wykorzystaniem mięsa z zupy bądź resztek z obiadu. Doskonale sprawdzi się również kapusta z grzybami czy nawet pozostałości bigosu. Paszteciki można obsypać sezamem lub ziołami, dzięki czemu wizualnie będą się różnić.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: doumdoumcuisine.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także