Paszteciki do barszczu i nie tylko
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: Kilogram mąki pszennej, 250 gram masła lub margaryny, 250 ml kwaśnej śmietany, 5 dkg drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, białko kurze Farsz: kilogram pieczarek, 4 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka do smaku |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 50 pasztecików |
Kategoria | przystawka, przekąska, dodatek |
Metoda gotowania | gotowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Śmietanę w temperaturze pokojowej wymieszaj z drożdżami i cukrem i zaczekaj aż wyrośnie. Tłuszcz rozpuść w rondelku. Do miski wsyp prawie całą mąkę, zostaw trochę do podsypania ciasta. Dodaj zaczyn drożdżowy i tłuszcz, a następnie wyrób z tego ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub zetrzyj na cienkie paseczki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pieczarki, przesmaż, a następnie duś pod przykryciem. Gdy będą miękkie zdejmij pokrywkę by odparował nadmiar wody, dopraw do smaku. Ciasto podziel na części, rozwałkuj na grubość około centymetra i pokrój na paski szerokości 15 centymetrów. Przy dłuższym boku każdego paska nałóż farsz i zwiń ciasto dokładnie je zlepiając. Pokrój skośnie na paszteciki niewielkiej wielkości, posmaruj białkiem i piecz przez około 18 minut w 175 stopniach.
Przepis na: Makiełki
Podanie:
Farsz do pasztecików może być dowolny. Możemy zrobić farsz mięsny z wykorzystaniem mięsa z zupy bądź resztek z obiadu. Doskonale sprawdzi się również kapusta z grzybami czy nawet pozostałości bigosu. Paszteciki można obsypać sezamem lub ziołami, dzięki czemu wizualnie będą się różnić.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: doumdoumcuisine.blogspot.com
Zobacz także