Paszteciki z mięsem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 25 dkg masła, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany, 5 dkg drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, białko; Farsz: 35 dkg mięsa z udek kurczaka, 35 dkg chudej szynki wieprzowej, 2 cebule, 1 marchewka, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 czerstwa bułka; |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 50 pasztecików |
Kategoria | przystawka, dodatek do zup |
Metoda gotowania | gotowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Drożdże rozprowadź w śmietanie, dodaj do nich cukier i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść. 90 dkg mąki przesiej do miski, resztę zostaw do podsypania ciasta. Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i jeszcze ciepłe masło i sól. Wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Mięso pokrój na niewielkie kawałki i obsmaż na oliwie, dodaj pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę. Kiedy całość się zrumieni wlej szklankę wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Odparuj nadmiar wody. Mięso przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Namocz bułkę w wodzie lub bulionie i również zmiel. Całość wymieszaj dokładnie.
Ciasto podziel na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Na środek nałóż porcję farszu mięsnego i załóż boki na górę, tak by na siebie zachodziły. Pokrój zwój w paszteciki odpowiedniej dla siebie wielkości. Każdy pasztecik posmaruj białkiem.
Piecz około 20 minut w 160 stopniach.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: doradcasmaku.pl
Zobacz także