Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 75 dkg mięsa z kurczaka: filet, polędwiczki lub udka; 2 jajka, 2 marchwie, korzeń pietruszki, kawałek pora, ćwierć korzenia selera, cebula, 2 łyżki masła, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, 2 kulki jałowca, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru
Kuchnia polska, francuska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy mała keksówka
Kategoria przystawka, danie wielkanocne, domowa wędlina
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 150

pasztet drobiowyWykonanie:

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj mięso, przesmaż przez minutę  i dodaj pokrojone na kawałki warzywa, przemieszaj i po minucie smażenia dodaj wodę, w takiej ilości by wszystkie składniki były zakryte. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie i pieprz. Duś pod przykryciem do czasu aż nie odparuje cały płyn. Wszystkie składniki zmiel dwukrotnie. Do zmielonej masy dodaj jajka, resztę przypraw i wszystko dokładnie wymieszaj. Keksówkę, najlepiej jednorazową, posmaruj tłuszczem i wyłóż farszem. Piecz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut.

Uwaga

Pasztet przed włożeniem do piekarnika należy kilkukrotnie upuścić na blat z wysokości kilkunastu centymetrów. Spowoduje to wypłynięcie pęcherzyków powietrza i powstaniu dziur w upieczonym już pasztecie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: 400caloriesorless.com

Polecamy Ci również

Zobacz także