Pasztet drobiowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 75 dkg mięsa z kurczaka: filet, polędwiczki lub udka; 2 jajka, 2 marchwie, korzeń pietruszki, kawałek pora, ćwierć korzenia selera, cebula, 2 łyżki masła, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, 2 kulki jałowca, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru |
Kuchnia | polska, francuska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | mała keksówka |
Kategoria | przystawka, danie wielkanocne, domowa wędlina |
Metoda gotowania | gotowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 150 |
Wykonanie:
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj mięso, przesmaż przez minutę i dodaj pokrojone na kawałki warzywa, przemieszaj i po minucie smażenia dodaj wodę, w takiej ilości by wszystkie składniki były zakryte. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie i pieprz. Duś pod przykryciem do czasu aż nie odparuje cały płyn. Wszystkie składniki zmiel dwukrotnie. Do zmielonej masy dodaj jajka, resztę przypraw i wszystko dokładnie wymieszaj. Keksówkę, najlepiej jednorazową, posmaruj tłuszczem i wyłóż farszem. Piecz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut.
Uwaga
Pasztet przed włożeniem do piekarnika należy kilkukrotnie upuścić na blat z wysokości kilkunastu centymetrów. Spowoduje to wypłynięcie pęcherzyków powietrza i powstaniu dziur w upieczonym już pasztecie.

pasztet przepis, pasztet drobiowy, pasztet mięsny, pasztet drobiowy kalorie, pasztet domowy, pasztet domowy pieczony
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: 400caloriesorless.com
Zobacz także