Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką

Składniki:
- 400 g piersi kurczaka,
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 1 duża cebula,
- 200 g pieczarek,
- 1 kajzerka,
- 6 jaj,
- przyprawa ognista KAMIS Specialite,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki tymianku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
Galaretka:
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 szklanka bulionu,
- tymianek do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 minut w ¾ litra osolonej wody. Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut. Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę. Cebulę i pieczarki pokrój i usmaż na oleju. Dopraw solą i tymiankiem. Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką. Dodaj żółtka i ubite na sztywno białka. Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową, ognistą przyprawą KAMIS Specialite, a na koniec połącz z pianą z białek. Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie. Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw do całkowitego stężenia

pasztet, pasztet przepis, pasztet drobiowy, pasztet mięsny, pasztet z kury, dania na wielkanoc, pasztet domowy, pasztet domowy pieczony
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także