Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką

Pasztet
Pasztet jest daniem, które gości nie tylko w Święta...wspaniale smakuje każdego dnia.

Składniki:

Galaretka:  

  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1 szklanka bulionu,
  • tymianek do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 minut w ¾ litra osolonej wody. Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut. Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę. Cebulę i pieczarki pokrój i usmaż na oleju. Dopraw solą i tymiankiem. Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką. Dodaj żółtka i ubite na sztywno białka. Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową, ognistą przyprawą KAMIS Specialite, a na koniec połącz z pianą z białek. Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie. Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw do całkowitego stężenia

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także