Pasztet z królika

Pasztet z królika
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 tuszka z królika wraz z wątrobą, 30 dkg boczku wieprzowego, 30 dkg wątróbek drobiowych, 5 suszonych prawdziwków, 2 czerstwe kajzerki, 2 cebule, 2 listki laurowe, 8 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, 3 jajka, majeranek, jałowiec, masło i bułka tarta do formy
Kuchnia polska, francuska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy keksówka
Kategoria przystawka, domowa wędlina, danie świąteczne
Metoda gotowania gotowanie, smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 295

pasztet z królikaWykonanie:

Tuszkę królika oczyść i wytnij wątrobę i wszelkie wnętrzności. Tuszkę włóż do garnka wraz z pokrojonym w mniejsze części boczkiem. Do garnka dodaj grzyby, ziarenka pieprzu, listek laurowy, dwa ziarna jałowca i trochę soli oraz jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Zalej wszystko wodą tak by wszystko było zakryte, następnie gotuj na niewielkim ogniu do miękkości.
Wątróbkę królika i drobiową oczyść z wszystkich błonek i rozdrobnij na płatki – nie tnij! Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulkę i dodaj do niej wątróbkę, przesmaż przez kilka minut, następnie wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem przez jakieś 7 do 10 minut.
Ugotowaną tuszkę królika obierz z mięsa. Następnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa zmiel wszystkie składniki pasztetu: mięso królika, ugotowany boczek i usmażoną wątróbkę. Zrób to przynajmniej dwukrotnie. Bułki zamocz w pozostałym wywarze, zostaw na chwilkę by namokły i przepuść przez maszynkę. Do powstałej masy wbij jajka, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie szczyptą papryki ostrej i wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha czy też chuda warto dodać około 2 łyżki oleju. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką, przełóż masę do naczynia i piecz w temperaturze 175-180 stopni przez godzinę.

Uwaga
Pasztet taki warto przykryć folią aluminiową lub plastrami boczku. Po to by się nie spiekł zbytnio. Jeśli używamy folii trzeba ją zdjąć po upływie 40 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: aayudame.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także