Pasztet z królika
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 tuszka z królika wraz z wątrobą, 30 dkg boczku wieprzowego, 30 dkg wątróbek drobiowych, 5 suszonych prawdziwków, 2 czerstwe kajzerki, 2 cebule, 2 listki laurowe, 8 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, 3 jajka, majeranek, jałowiec, masło i bułka tarta do formy |
Kuchnia | polska, francuska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | keksówka |
Kategoria | przystawka, domowa wędlina, danie świąteczne |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie, pieczenie |
Ilość kalorii | 295 |
Wykonanie:
Tuszkę królika oczyść i wytnij wątrobę i wszelkie wnętrzności. Tuszkę włóż do garnka wraz z pokrojonym w mniejsze części boczkiem. Do garnka dodaj grzyby, ziarenka pieprzu, listek laurowy, dwa ziarna jałowca i trochę soli oraz jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Zalej wszystko wodą tak by wszystko było zakryte, następnie gotuj na niewielkim ogniu do miękkości.
Wątróbkę królika i drobiową oczyść z wszystkich błonek i rozdrobnij na płatki – nie tnij! Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulkę i dodaj do niej wątróbkę, przesmaż przez kilka minut, następnie wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem przez jakieś 7 do 10 minut.
Ugotowaną tuszkę królika obierz z mięsa. Następnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa zmiel wszystkie składniki pasztetu: mięso królika, ugotowany boczek i usmażoną wątróbkę. Zrób to przynajmniej dwukrotnie. Bułki zamocz w pozostałym wywarze, zostaw na chwilkę by namokły i przepuść przez maszynkę. Do powstałej masy wbij jajka, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie szczyptą papryki ostrej i wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha czy też chuda warto dodać około 2 łyżki oleju. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką, przełóż masę do naczynia i piecz w temperaturze 175-180 stopni przez godzinę.
Uwaga
Pasztet taki warto przykryć folią aluminiową lub plastrami boczku. Po to by się nie spiekł zbytnio. Jeśli używamy folii trzeba ją zdjąć po upływie 40 minut.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: aayudame.wordpress.com
Zobacz także