Pasztet z soczewicy

Składniki pasztetu:
- 200 g suchej czerwonej soczewicy,
- 4 marchewki,
- 1 cebula,
- 3 jaja,
- 4 łyżki oleju,
- sól morska ziołowa,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- ognista mieszanka przypraw KAMIS Specialite,
- curry indyjskie,
- 1 liść laurowy.
Sposób przyrządzania pasztetu:
Soczewicę gotuj, aż rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokrój. Marchewkę i cebulę smaż na oleju na średnim ogniu około 10 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw KAMIS Specialite i curry indyjskim. Smaż jeszcze chwilę, a następnie wymieszaj z odsączoną soczewicą i jajami. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 45 minut.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także