Patelnia obfitości

Patelnia obfitości

patelnia obfitościSkładniki dla 4 osób:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 250 gram cienkiej kiełbasy,
  • pół puszki groszku,
  • duża cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół szklanki bulionu,
  • przyprawy: mielona słodka papryka, sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, gotujemy na półtwardo, tak około 15 minut. Osączamy i kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Wkładamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy na szklisto. Dodajemy ziemniaki i pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy jeszcze dwiema łyżkami oleju i smażymy aż kiełbaska i ziemniaki się zrumienią. Dodajemy pokrojoną paprykę i wsypujemy odsączony groszek. Oprószamy majerankiem
i mieszamy. Podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Podajemy potrawę przybraną świeżymi gałązkami majeranku.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Sylwia Chmielewska

Polecamy Ci również

Zobacz także