Penne z grillowanymi warzywami

- 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
- cukinia
- bakłażan
- opakowanie makaronu penne
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- bazylia
- pomidory suszone w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Myjemy warzywa. Cukinię kroimy w grubsze, ukośne plastry. Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry (grubości ok. 2 cm) na 30 minut najlepiej zamoczyć w osolonej zimnej wodzie – w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grillujemy (lub smażymy na patelni grillowej) z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski. Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy extra vergine.
Grillowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i suszonymi pomidorami w proszku.
Autorka przepisu: Aneta Klimecka, Katowice
Przepis został nagrodzony w konkursie Letnie grillowanie.

Autor: Aneta Klimecka
Zdjęcia: Aneta Klimecka
Zobacz także