Penne z grillowanymi warzywami

Penne z grillowanymi warzywami

penne z grillowanymi warzywamiSkładniki:

  • 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • cukinia
  • bakłażan
  • opakowanie makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • bazylia
  • pomidory suszone w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Myjemy warzywa. Cukinię kroimy w grubsze, ukośne plastry. Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry (grubości ok. 2 cm) na 30 minut najlepiej zamoczyć w osolonej zimnej wodzie – w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grillujemy (lub smażymy na patelni grillowej) z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski. Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy extra vergine.
Grillowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i suszonymi pomidorami w proszku.

Autorka przepisu: Aneta Klimecka, Katowice
Przepis został nagrodzony w konkursie Letnie grillowanie.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Aneta Klimecka

Zdjęcia: Aneta Klimecka

Polecamy Ci również

Zobacz także