Penne z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
Makaron penne 250 g
Puszka tuńczyka w kawałkach
Suszone pomidory wg uznania
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Zielone do przybrania
Sposób wykonania:
A teraz mili Panowie i Panie,
ugotuję dla was popisowe danie.
Można podawać go z wieloma sosami,
lecz ja podam go z suszonymi pomidorami.
Czym prędzej, więc sięgam do spiżarki,
o, tym razem nie będą to pieczarki.
Wybieram wobec tego w oleju tuńczyka,
ach, do ucha mego dochodzi włoska muzyka.
Dobrze, że jest jeszcze wcześnie rano,
pójdę na plac po świeże oregano.
Czy wszystko? Staję się niecierpliwa,
naturalnie, jeszcze sól i z oliwek oliwa.
Gdy mam już wszystkie składniki na danie,
zabieram się w takim razie za gotowanie.
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie,
al dente oczywiście, pamiętajmy o modzie.
Polewamy oliwą, posypujemy pomidorami,
a także tuńczyka w oleju kawałkami.
Tak skomponowane, me popisowe danie,
zasługuje na koniec jeszcze na podgrzanie.
I tak makaron z pomidorami do stołu podano,
posypane listkami zielonego oregano.
Bon appetit!!!
Autorka przepisu: Iwona Nowakowska, Dobczyce.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Opracowanie: Iwona Nowakowska
Zobacz także