Penne z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

penne z tuńczykiem i suszonymi pomidoramiSkładniki:

Makaron penne 250 g
Puszka tuńczyka w kawałkach
Suszone pomidory wg uznania
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Zielone do przybrania

Sposób wykonania:

A teraz mili Panowie i Panie,
ugotuję dla was popisowe danie.

Można podawać go z wieloma sosami,
lecz ja podam go z suszonymi pomidorami.

Czym prędzej, więc sięgam do spiżarki,
o, tym razem nie będą to pieczarki.

Wybieram wobec tego w oleju tuńczyka,
ach, do ucha mego dochodzi włoska muzyka.

Dobrze, że jest jeszcze wcześnie rano,
pójdę na plac po świeże oregano.

Czy wszystko? Staję się niecierpliwa,
naturalnie, jeszcze sól i z oliwek oliwa.

Gdy mam już wszystkie składniki na danie,
zabieram się w takim razie za gotowanie.

Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie,
al dente oczywiście, pamiętajmy o modzie.

Polewamy oliwą, posypujemy pomidorami,
a także tuńczyka w oleju kawałkami.

Tak skomponowane, me popisowe danie,
zasługuje na koniec jeszcze na podgrzanie.

I tak makaron z pomidorami do stołu podano,
posypane listkami zielonego oregano.

Bon appetit!!!

Autorka przepisu: Iwona Nowakowska, Dobczyce.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Iwona Nowakowska

Polecamy Ci również

Zobacz także