Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 12 dużych pieczarek, 30 dkg mięsa mielonego drobiowego, 3 jajka, 10 dkg tartej bułki, 50 gram żółtego sera, cebulka, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna, tłuszcz do smażenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 460

Wykonanie:

Pieczarki umyj, wykrój nóżki. Kapelusze odłóż. Nóżki posiekaj drobno, albo zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz nóżki pieczarek, przesmaż przez chwilę.Mięso wymieszaj dokładnie z zawartością patelni, dodaj jajko, przyprawy i łyżkę tartej bułki. Tak powstałym farszem wypełnij kapelusze pieczarek, na wierzch połóż starty ser. Panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smaż na niewielkim ogniu.

Podanie:

Pieczarki mogą być podane z ziemniaczkami i sosem pieczarkowym jako danie główne, jednak stanowią również doskonały pomysł na przystawkę czy przekąskę, wtedy jednak wybierzmy mniejsze kapelusze i mięso przesmażmy przez chwilę przed faszerowaniem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: aminglingoftastes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także