Pieczeń

Pieczeń
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki minimum 1,5 kg chudej szynki wieprzowej, dwie łyżeczki soli, 10 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, listek laurowy, 5 ząbków czosnku, 100 ml czerwonego wina, 50 ml oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka majeranku, ćwierć łyżeczki rozmarynu
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria danie mięsne, wieprzowina
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 135

pieczeńWykonanie:

Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek i rozmaryn umieść w moździerzu i utłucz na pył. Wino, oliwę i ocet wlej do jednego naczynia, dodaj roztarte przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko dokładnie. Taką marynatą dokładnie natrzyj umytą i oczyszczoną z błon szynkę. Najlepiej jeśli ją delikatnie ponacinasz, aby marynata wniknęła również w głąb mięsa.
Szynkę piecz w zakrytym naczyniu w temperaturze 200 stopni przez około 90 minut, następnie zdejmij pokrywę i piecz przez 30 minut w 160 stopniach.

Uwaga
Szynka w marynacie powinna leżakować przynajmniej kilka godzin w lodówce. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thethrillbillygourmet.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także