Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki,
- 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub mięsa wołowego,
- 4 jajka,
- zioła: pietruszka, tymianek, majeranek, koperek , bazylia itp.
- sól, pieprz.
Mięso zmielić (proponuję mielić samemu, a nie kupować gotowe mięso mielone). przyprawić, najlepiej ziołami: pietruszką, koperkiem, bazylią, tymiankiem, dodać pieprz, sól i, aby scalić, jedno jajko (dla osób uczulonych na jajka można użyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Ugotować 3 jajka na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek mielonego mięsa (przed pieczeniem) - gdy będziemy kroić, pośrodku będzie kółeczko z jajeczka.
Wszystko wymieszać i piec w podłużnej blaszce (może być keksówka), około godziny w 200ºC. Można podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami lub na zimno na kanapki.
Autor przepisu: Gosia67
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Opracowanie: Redakcja
Zobacz także