Pieczeń rzymska z jajkiem

pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub mięsa wołowego,
  • 4 jajka,
  • zioła: pietruszka, tymianek, majeranek, koperek , bazylia itp.
  • sól, pieprz.

pieczeń rzymska z jajkiem

Mięso zmielić (proponuję mielić samemu, a nie kupować gotowe mięso mielone). przyprawić, najlepiej ziołami: pietruszką, koperkiem, bazylią, tymiankiem, dodać pieprz, sól i, aby scalić, jedno jajko (dla osób uczulonych na jajka można użyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Ugotować 3 jajka na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek mielonego mięsa (przed pieczeniem) - gdy będziemy kroić, pośrodku będzie kółeczko z jajeczka.
Wszystko wymieszać i piec w podłużnej blaszce (może być keksówka), około godziny w 200ºC. Można podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami lub na zimno na kanapki.

Autor przepisu: Gosia67
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także