Pieczona biała kiełbasa z czosnkiem

Pieczona biała kiełbasa z czosnkiem
Przepis na pyszną białą kiełbasę, którą możemy włożyć do koszyczka wielkanocnego.

Składniki na pieczoną białą kiełbasę:

  • 6 średnich parzonych białych kiełbas,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 średnie cebule,
  • ok 10 łyżek stołowych oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przyrządzania kiełbasy:

Cebulę i połowę czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Oliwę mieszamy z wyciśniętą drugą połową czosnku. Płyn wlewamy do żaroodpornego naczynia. Następnie na spód wysypujemy plasterki cebuli i mieszamy z oliwą.
W kiełbasie robimy nakłucia i wkładamy w nie po plasterku czosnku.
Gotową kiełbasę układamy na cebuli przyprawiamy pieprzem i pieczemy przez około godzinę
w piekarniku nagrzanym do 180 C. Co jakiś czas przewracamy kiełbasę, aby opiekła
się ze wszystkich stron.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także