Pieczone ziemniaki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram drobnych ziemniaków, 50 gram masła. Przyprawy: sól morska, czosnek, pieprz, tymianek. Opcjonalnie: cebulka, boczek wędzony |
Kuchnia | uniwersalna, niemiecka |
Wielkość przygotowywanej potrawy | dla 4 osób |
Kategoria | danie główne, danie obiadowe, przekąska, kolacja |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 136 |
Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj i umyj, nie obieraj. Pokrój na połówki bądź ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków. Rozłóż je na blaszce, posyp przyprawami i wiórkami masła. Możesz dodać pokrojoną w talarki cebulę
i cienkie plasterki boczku. Piecz w 175 stopniach przez około godzinę. Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie w środku
i opieczone na zewnątrz.
Podanie:
Pieczone ziemniaki stanowią doskonałą alternatywę dla frytek. Mogą być samodzielną przekąską oraz dodatkiem do mięs.

pieczone ziemniaki, pieczone ziemniaczki, pieczone ziemniaczki z piekarnika, pieczone ziemniaki w mundurkach
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: redchillies.us
Zobacz także