Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram drobnych ziemniaków, 50 gram masła. Przyprawy: sól morska, czosnek, pieprz, tymianek. Opcjonalnie: cebulka, boczek wędzony
Kuchnia uniwersalna, niemiecka
Wielkość przygotowywanej potrawy dla 4 osób
Kategoria danie główne, danie obiadowe, przekąska, kolacja
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 136

pieczone ziemniakiWykonanie:

Ziemniaki wyszoruj i umyj, nie obieraj. Pokrój na połówki bądź ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków. Rozłóż je na blaszce, posyp przyprawami i wiórkami masła. Możesz dodać pokrojoną w talarki cebulę
i cienkie plasterki boczku. Piecz w 175 stopniach przez około godzinę. Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie w środku
i opieczone na zewnątrz.

Podanie:

Pieczone ziemniaki stanowią doskonałą alternatywę dla frytek. Mogą być samodzielną przekąską oraz dodatkiem do mięs.

Oceń artykuł
3,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: redchillies.us

Polecamy Ci również

Zobacz także