Pieczony indyk

Pieczony indyk
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki cały indyk – około 5 kg, 4 kwaśne jabłka, szklanka mieszanki suszonych owoców: śliwki, morele, żurawina, rodzynki; sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 10 porcji
Kategoria obiad, danie świąteczne, pieczeń
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 125

pieczony indykWykonanie:

Indyka przygotuj do pieczenia. Jeśli używasz mrożonego – rozmroź, zostawiając go na kilkanaście godzin w lodówce. Rozmrożonego lub świeżego ptaka oczyść z wszelkich ewentualnych pozostałości piór. Umyj dokładnie na zewnątrz i w środku, osusz. W 2 litrach wody rozpuść dwie łyżeczki soli, następnie w tym roztworze zanurz tuszkę. Odstaw ją w chłodne miejsce i co jakiś czas przekręcaj. Jabłka obierz ze skóry, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Bakalie posiekaj i wymieszaj z jabłkami, dodaj odrobinę soli, sporo pieprzu mielonego oraz łyżeczkę roztartego majeranku. Jeśli w indyku były podroby, możesz je wykorzystać do nadzienia. W tym celu oczyść wszystko dokładnie, posiekaj i przesmaż z cebulką, następnie dodaj do mieszanki owocowej. Farszem nadziej indyka, zszyj go lub zepnij szpilkami zrazowymi. Ptaka ułóż w głębokiej brytfannie lub na blaszce do pieczenia, posmaruj go dokładnie oliwą z oliwek i przystąp do pieczenia.
Początkowo indyka piecz przez 30 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz tak długo, jak wymaga tego waga pieczeni. Co pół godziny sprawdzaj stan zrumienienia i podlewaj indyka wytrąconym tłuszczem i sosem. W razie potrzeby pod koniec pieczenia możesz go przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Podanie:

Indyk to iście świąteczne danie. Zachwyca swoim smakiem i aromatem jaki roztacza w czasie pieczenia. Jako dodatek do tego dania doskonale pasują wszelkie formy ziemniaków.

Uwaga
Pieczenie indyka w całości obywa się na zasadach prostej kalkulacji:

  • Indyk ważący ponad 4,5 kg – 45 minut na każdy kilogram.
  • Tuszki mniejsze niż 4,5 kg – 30 minut na kilogram

Zasada ta dotyczy wagi całej pieczeni, także jeśli nasz indyk waży 5 kilogramów i wkładamy do niego kilogram farszu to traktujemy całość jako 6 kg czyli 6 x 45 minut= 270 minut = 4 godziny i 30 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: videojug.com

Polecamy Ci również

Zobacz także