Pieczywo oliwkowe w czosnkowej bułce tartej

składniki na pieczywo oliwkoweSkładniki:
4 jajka
1 ½ szklanki oliwy z oliwek
1 ½ szklanki cukru
½ łyżki mielonego cynamonu
½ łyżki mielonych goździków
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
3 ½ szklanki mąki
100 g czarnych oliwek
50 g suszonych pomidorów
Czosnkowa bułka tarta
Tłuszcz do posmarowania formy
Przyrządzanie:
Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce ubić oliwę z cukrem, następnie wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka, cynamon, goździki, sodę rozpuszczoną w soku z cytryny, proszek do pieczenia rozpuszczony w mleku oraz mąkę. Pod koniec delikatnie mieszając dodać ubite na sztywno białka, posiekane oliwki i suszone pomidory. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej czosnkową bułką tartą tortownicy. Piec przez około godzinę w temperaturze 180ºC.

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Prymat

Polecamy Ci również

Zobacz także