Piekarniku wyczyść się sam. Co to jest czyszczenie parowe, kataliza i piroliza

0
Piekarnik
Czyszczenie piekarnika nie należy do przyjemności. Ale pojawiają się piekarniki z różnymi technologiami, które ułatwiają usuwanie zabrudzeń.

Piekarnik, który wyczyści się sam to marzenie wielu z nas. Producenci AGD kuszą różnymi funkcjami „samoczyszczenia” piekarników. Czy piekarnik może rzeczywiście wyczyścić się sam?

Piekarniki samoczyszczące?

Usuwanie przypaleń i zabrudzeń z wnętrza piekarnika jest wyjątkowo uciążliwe i nie zawsze skuteczne. A ich powstanie – niestety nieuniknione. W dodatku sytuacji nie poprawia fakt, że najczęściej piekarnik czyścimy, kiedy już naprawdę trzeba.

A gdyby tak nasz piekarnik wyczyścił się sam? Niestety to na razie pozostaje w strefie marzeń. Wprawdzie niektóre piekarniki kuszą „funkcją samoczyszczenia”, ale w rzeczywistości mamy do czynienia z różnymi rozwiązaniami, które czyszczenie ułatwiają.

Jednak przy porządkach i uciążliwych pracach wszelkie ułatwienia się liczą, więc przyjrzyjmy się funkcjom „samoczyszczenia” piekarników. Wyjaśniamy na czym polega czyszczenie parowe, katalityczne oraz piroliza.

Polecamy też: Domowe sposoby czyszczenia sprzętu AGD

Piekarniki z czyszczeniem parowym

Piekarniki z czyszczeniem parowym to stosunkowo proste rozwiązanie. Takie piekarniki są wyposażone w pojemnik na wodę. Po uruchomieniu programu czyszczenia, woda jest podgrzewana. W wyniku tego powstaje para wodna, która rozmiękcza zabrudzenia i przypalenia we wnętrzu piekarnika.

Kiedy program zakończy się, a piekarnik nieco ostygnie musimy… chwycić za środki czyszczące i ręcznie usunąć zabrudzenia. Czyszczenie piekarnika oczywiście będzie nieco łatwiejsze do wykonania, ale z pewnością nie zrobi się samo.

W dodatku podobny efekt czyszczenia parowego piekarnika można uzyskać, wstawiając do niego… naczynie z wodą (rzecz jasna – żaroodporne). Piekarnik ustawiamy na 90ºC i pozostawiamy naczynie na ok. pół godziny. Tak samo wytworzy się para wodna, która rozmiękczy zabrudzenia.

Piekarniki z czyszczeniem katalitycznym

Czyszczenie katalityczne to bardziej zaawansowane rozwiązanie, którego nie zastąpimy jakimś domowym „patentem”. Piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego są wyposażone w specjalne panele (wkłady), pokryte tzw. emalią katalityczną. Powierzchnia wkładów katalitycznych zawiera mikropory, które wyłapują część cząsteczek tłuszczów i innych zanieczyszczeń, powstających podczas obróbki termicznej potraw. Ta część pracy paneli katalitycznych odbywa się przy okazji normalnego pieczenia. Ogranicza ona osadzanie się cząstek tłuszczu na ściankach piekarnika.

Dodatkowo, po nagrzaniu piekarnika do ponad 200º C następuje tzw. dopalanie katalityczne, czyli spalanie resztek tłuszczów i zabrudzeń.

W tym przypadku szorowanie piekarnika będzie nam groziło w mniejszym stopniu, za to będziemy musieli czyścić wkłady katalityczne. Jest to nieco wygodniejsze rozwiązanie. Wkłady wyjmuje się, a zabrudzenia są spopielone i łatwo schodzą. Możliwe jest też mycie wkładów w zmywarce.

Trzeba jednak wiedzieć, że wkłady katalityczne nie są „na całe życie”. Trzeba je regularnie wymieniać (co dwa-trzy lata). Koszt pojedynczego to wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych.

Polecamy: Sprawdzone metody na wyczyszczenie blachy do pieczenia

Piekarniki z funkcją pirolizy

Piroliza to najbardziej zaawansowana technologia czyszczenia piekarników (można spotkać się również z wersją „pyroliza”, ale nie jest ona poprawna).

Piroliza to proces rozkładu z udziałem wysokiej temperatury. Musi ona przebiegać w odpowiednich warunkach. W przypadku piekarników mamy do czynienia ze specjalnym programem, który zapewnia zarówno bezpieczeństwo, jak i prawidłowy przebieg tego procesu.

Czyszczenie pirolityczne odbywa się w temperaturze ok. 500ºC. Trwa około 2-3 godzin. W tym czasie wszystkie zanieczyszczenia, resztki tłuszczu itp. zostają zamienione w popiół. Nawet te znajdujące się w najmniej dostępnych zakamarkach piekarnika.

Spopielone resztki trzeba jednak usunąć ręcznie, za pomocą szmatki, gąbki, czy papierowego ręcznika. Jednak w tym przypadku zabrudzenia są naprawdę skutecznie „unieszkodliwione”, a ich usunięcie – łatwe.

Co warto wiedzieć o piekarnikach z pirolizą

Z temperaturą rzędu 500ºC nie ma żartów. Dlatego uruchomienie czyszczenia pirolitycznego wymaga włączenia odpowiedniego programu. Dodatkowo piekarniki z pirolizą mają też zabezpieczania utrudniające przypadkowe uruchomienie go.

Podczas trwania pirolizy drzwiczki piekarnika są zablokowane. Będzie można je otworzyć, dopiero po zakończeniu programu i częściowym wystudzeniu piekarnika.

Pomimo że piekarniki z pirolizą są zabezpieczone przed nagrzewaniem się zewnętrznych części, i tak musimy się liczyć ze wzrostem temperatury (do kilkudziesięciu stopni). Musimy o tym pamiętać, planując zabudowę i umeblowanie kuchni. Żaden piekarnik nie powinien stać bezpośrednio przy lodówce (zwiększy to koszt jej działania). W przypadku piekarnika z pirolizą sąsiedztwo lodówki jest absolutnie wykluczone. Może się skończyć nawet jej uszkodzeniem. Warto zwrócić też uwagę na meble kuchenne i elementy wykończenia, stykające się z piekarnikiem.

Pewną niedogodnością jest również to, że podczas pirolizy wnętrze piekarnika musi być absolutnie puste. Nie uda nam się „przy okazji” wyczyścić w ten sposób blach, czy rusztów. Zniszczymy je. Może pojawić się również konieczność wykręcania prowadnic bocznych.

Jeśli mamy do czynienia z zabrudzeniami o większej masie, przed pirolizą warto je usunąć. Spopielanie np. połowy ciasta drożdżowego, które nam „uciekło” z formy spowoduje wytworzenie się dużej ilości dymu i powstanie nieprzyjemnego zapachu.

Za pomocą pirolizy piekarnik powinno się czyścić regularnie – co kilka tygodni. Dzięki temu unikniemy nagromadzenia zabrudzeń, bo z tym żadna technologia sobie nie poradzi.

Piroliza – pomimo pewnych uciążliwości – jest jak na razie najskuteczniejszą metodą neutralizowania piekarnikowych zabrudzeń. Niestety na piekarnik, który wyczyści się zupełnie sam, trzeba jeszcze trochę poczekać.

Podpowiadamy też: Jak usunąć ze ściany zabrudzenia - tłuste plamy, rysunki dzieci itp.

 

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Michał Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także