Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

piernik wigiliijnySkładniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 13 dag miodu,
  • 1 jajko,
  • 10 dag roztopionej margaryny,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników.

Sposób przyrządzania:

Szybki i niezwykle prosty przepis na wigilijny piernik. Wszystkie składniki połączyć ze sobą
i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem
i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

piernik wigilijny

Oceń artykuł
4,71 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cherrapeno.com

Polecamy Ci również

Zobacz także