Pierogi ruskie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | dwie szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, dwie łyżki oliwy z oliwek, szklanka gorącej wody, 30 dkg twarogu półtłustego, pół kilograma ziemniaków, 3 cebule, 10 dkg wędzonego boczku, dwie łyżki gęstej kwaśnej śmietany, łyżka masła, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, natka pietruszki |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 36 pierogów |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja, |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jedną cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości masła. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, dodaj do masy ostudzoną cebulkę. Ziemniaki przeciśnij przez praskę dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, odrobiną słodkiej papryki, posiekaną natką pietruszki i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowy farsz odstaw w chłodne miejsce.
W dużą miskę wlej odrobinę wody, włóż do mikrofalówki, żeby się trochę podgrzała. Wylej pozostałą wodę. Wsyp do miski mąkę i sól, dodaj oliwę i wlej gorącą szklankę wody. Wymieszaj dokładnie łyżką. Wyjmij powstałą masę na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Rozwałkuj na cienkie placki, wykrój kubkiem koła i nakładaj łyżeczkę farszu na każdy krążek. Zlep dokładnie. Gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia.
Pozostałą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, boczek również i podsmaż. Gotową okrasę dodaj do ugotowanych już pierogów.

pierogi ruskie, pierogi ruskie przepis, pierogi ruskie przepisy, pierogi ruskie kalorie, jak zrobić pierogi ruskie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Stako, Wikipedia
Zobacz także