Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki dwie szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, dwie łyżki oliwy z oliwek, szklanka gorącej wody, 30 dkg twarogu półtłustego, pół kilograma ziemniaków, 3 cebule, 10 dkg wędzonego boczku, dwie łyżki gęstej kwaśnej śmietany, łyżka masła, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, natka pietruszki
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 36 pierogów
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja,
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 220

pierogi ruskieWykonanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jedną cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości masła. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, dodaj do masy ostudzoną cebulkę. Ziemniaki przeciśnij przez praskę dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, odrobiną słodkiej papryki, posiekaną natką pietruszki i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowy farsz odstaw w chłodne miejsce.
W dużą miskę wlej odrobinę wody, włóż do mikrofalówki, żeby się trochę podgrzała. Wylej pozostałą wodę. Wsyp do miski mąkę i sól, dodaj oliwę i wlej gorącą szklankę wody. Wymieszaj dokładnie łyżką. Wyjmij powstałą masę na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Rozwałkuj na cienkie placki, wykrój kubkiem koła i nakładaj łyżeczkę farszu na każdy krążek. Zlep dokładnie. Gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia.
Pozostałą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, boczek również i podsmaż. Gotową okrasę dodaj do ugotowanych już pierogów.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Stako, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także