Pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

0
Pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Składniki na ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, letnia woda ok. 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki Farsz: Kiszka Ziemniaczana 4szt., twaróg półtłusty 100g Pozostałe składniki: Boczek 150g, cebula 1 średnia szt., olej rzepakowy 3 łyżki
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8
Kategoria danie główne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 90

Sposób przyrządzenia:

Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z osłonek, wyłożyć do miski i chwilę wyrobić ręką, tak aby była luźniejsza. Dodać pokruszony twaróg i wymieszać.

Mąkę przesiać, dodać olej. Całość powoli mieszać wlewając letnią wodę. Ciasto należy wyrobić na jednolitą masę.

Uwaga! Jak rozpoznać dobrze wyrobione ciasto? Po przekrojeniu ciasta nożem, ma ono dużo pęchęrzyków powietrza.

Dzielimy ciasto na niewielkie części, które następnie cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrajamy krążki za pomocą szklanki i kubka. Tak przygotowane krążki są gotowe do tego aby wypełnić je farszem i ulepić z nich pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty.

Czas na przygotowanie okrasy. Boczek kroimy w słupki, a cebulę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.

Pierogi wykładamy na talerze i okraszamy je boczkiem z cebulą. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jogurtem naturalnym.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: Gzella

Zobacz także