Pierogi wigilijne

Składniki:
farsz:
400 g kiszonej kapusty,
- 250 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych,
- sól i pieprz,
- 2 cebule,
- kilka łyżek masła.
ciasto pierogowe:
Przygotowanie:
Cebule siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną drobno kroimy razem z grzybami, zalewamy wodą i gotujemy, aż ta odparuje. Aby mieć pewność, że w farszu nie ma wody, na gazę układam farsz, skręcam i wyciskam resztę wody, przekładam farsz do miski i dodaję cebulkę zrumienioną na maśle (połowę zostawiam do podania). Na blat wysypujemy mąkę, tworzymy na środku małe zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, dodajemy sól oraz olej i stopniowo ciepłą wodę, całość starannie zagniatamy, jednak nie zbyt długo, bo ciasto zrobi się twarde. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki, na środku których układamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem mąki, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Podajemy z cebulą zrumienioną na maśle.

pierogi, pierogi przepis, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi przepis podstawowy, pierogi z kapustą przepis, pierogi wigilijne
Autor: Aneta Klimecka
Zobacz także