Pierogi wigilijne

0
Pierogi wigilijne

Składniki:

farsz:

  • pierogi wigilijne400 g kiszonej kapusty,
  • 250 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych,
  • sól i pieprz,
  • 2 cebule,
  • kilka łyżek masła.

ciasto pierogowe:

  • 1 jajko roztrzepane,
  • 2 szklanki mąki,
  • pierogi z kapustą i grzybamiszklanka ciepłej wody,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypt soli.

Przygotowanie:

Cebule siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną drobno kroimy razem z grzybami, zalewamy wodą i gotujemy, aż ta odparuje. Aby mieć pewność, że w farszu nie ma wody, na gazę układam farsz, skręcam i wyciskam resztę wody, przekładam farsz do miski i dodaję cebulkę zrumienioną na maśle (połowę zostawiam do podania). Na blat wysypujemy mąkę, tworzymy na środku małe zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, dodajemy sól oraz olej i stopniowo ciepłą wodę, całość starannie zagniatamy, jednak nie zbyt długo, bo ciasto zrobi się twarde. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki, na środku których układamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem mąki, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Podajemy z cebulą zrumienioną na maśle.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Aneta Klimecka

Polecamy Ci również

Zobacz także