Pierogi wigilijne z farszem z kaszy gryczanej

Pierogi wigilijne z farszem z kaszy gryczanej

Składniki:

farsz:

  • pierogi z farszem z kaszy gryczanejkasza gryczana prażona - 1 torebka
  • ser biały- ok. 20 dag.
  • 1 duża cebula,
  • łyżka masła
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • sól, pieprz
  • majeranek - ja daję go dość sporo


ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • duża łyżka oleju,
  • sól,
  • woda ciepła
  • 1 jajko



Przygotowanie:

Kaszę gotujemy jak na opakowaniu w słonej wodzie. Cebulkę kroimy na małe kawałeczki i podduszamy na masełku. Ser rozdrabniamy widelcem (nie mielimy), mieszamy z ugotowaną kaszą, cebulką, natką i przyprawami.
Ciasto ugniatamy z przygotowanych składników stopniowo dodając ciepłą wodę - powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rak. Odrywamy sobie po kawałku (resztę przykrywamy ściereczką), wałkujemy, wykrawamy kółka (w zależności od wielkości pierożków jakie chcemy otrzymać) i nakładamy po łyżce farszu. Zwilżamy wodą brzegi krążków by łatwiej się zlepiły.
Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę, przemieszamy, po wypłynięciu chwilkę gotujemy i odcedzamy.

Oceń artykuł
1,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Aleksandra Filipowska

Polecamy Ci również

Zobacz także