Pierogi wigilijne z farszem z kaszy gryczanej

Składniki:
farsz:
kasza gryczana prażona - 1 torebka
- ser biały- ok. 20 dag.
- 1 duża cebula,
- łyżka masła
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- sól, pieprz
- majeranek - ja daję go dość sporo
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- duża łyżka oleju,
- sól,
- woda ciepła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy jak na opakowaniu w słonej wodzie. Cebulkę kroimy na małe kawałeczki i podduszamy na masełku. Ser rozdrabniamy widelcem (nie mielimy), mieszamy z ugotowaną kaszą, cebulką, natką i przyprawami.
Ciasto ugniatamy z przygotowanych składników stopniowo dodając ciepłą wodę - powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rak. Odrywamy sobie po kawałku (resztę przykrywamy ściereczką), wałkujemy, wykrawamy kółka (w zależności od wielkości pierożków jakie chcemy otrzymać) i nakładamy po łyżce farszu. Zwilżamy wodą brzegi krążków by łatwiej się zlepiły.
Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę, przemieszamy, po wypłynięciu chwilkę gotujemy i odcedzamy.

pierogi, pierogi ciasto, pierogi przepis, pierogi ciasto przepis, pierogi wigilijne, farsz na pierogi, pierogi na wigilię, pierogi postne
Autor: Aleksandra Filipowska
Zobacz także