Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, żółtko, szklanka gorącej wody, pół łyżeczki soli, łyżka oliwy; Farsz: 75 dkg świeżej kapusty, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól i pieprz;
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 pierogów
Kategoria danie główne, kolacja
Metoda gotowania duszenie, gotowanie
Ilość kalorii 250

pierogi z kapustąWykonanie:

Mąkę przesiej do miski i wbij do niej żółtko oraz dodaj sól i oliwę, dodawaj stopniowo wodę starając się wmieszać ją do ciasta, początkowo rób to za pomocą łyżki, później już ręcznie. Wyrób ciasto, rób to tak długo aż będzie elastyczne i jędrne.
Kapustę podziel na kilka część i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach wyłów z wody i poszatkuj na drobne kawałki. Masło rozpuść na patelni i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Do cebuli dodaj kapustę i pokrojone jajka. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Na krążki nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Pierogi wrzucaj na osoloną gotującą się wodę. Zamieszaj by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną są już gotowe.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: members.virtualtourist.com

Polecamy Ci również

Zobacz także