Pierogi z kapustą
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, żółtko, szklanka gorącej wody, pół łyżeczki soli, łyżka oliwy; Farsz: 75 dkg świeżej kapusty, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól i pieprz; |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 50 pierogów |
Kategoria | danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | duszenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 250 |
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski i wbij do niej żółtko oraz dodaj sól i oliwę, dodawaj stopniowo wodę starając się wmieszać ją do ciasta, początkowo rób to za pomocą łyżki, później już ręcznie. Wyrób ciasto, rób to tak długo aż będzie elastyczne i jędrne.
Kapustę podziel na kilka część i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach wyłów z wody i poszatkuj na drobne kawałki. Masło rozpuść na patelni i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Do cebuli dodaj kapustę i pokrojone jajka. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Na krążki nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Pierogi wrzucaj na osoloną gotującą się wodę. Zamieszaj by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną są już gotowe.

pierogi, pierogi ciasto, pierogi przepis, pierogi ciasto przepis, pierogi z kapustą, pierogi z kapustą przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: members.virtualtourist.com
Zobacz także