Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: Kilogram mąki pszennej, około 300 mililitrów letniej wody, sól, 2 łyżki oleju Farsz: 60 dkg ugotowanej wołowiny, dwie cebulki, 2 żółtka jajka kurzego, sól i pieprz do smaku Okrasa: cebula, 15 dkg chudego wędzonego boczku
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 80 pierogów
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 257

pierogiWykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj ćwierć łyżeczki soli stopniowo dodawaj ciepłą wodę zagniatając jednocześnie ciasto. Dodaj 2 łyżki oleju lub oliwy i zagniataj ciasto tak długo a uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję.
Ugotowane mięso wołowe posiekaj na niewielkie kawałki. Cebule posiekaj w kosteczkę, zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj do mięsa, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj dwa żółtka i wymieszaj dokładnie.
Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wykrawaj z nich kółka, na które nakładaj farsz. Zlep pierogi i gotuj w osolonej wodzie około kilka minut od wypłynięcia.
Okrasę przygotuj z posiekanej cebulki i pokrojonego drobno wędzonego boczku, pierogi polej okrasą lub przesmaż razem z nią na patelni.

Podanie:

Farsz do pierogów z mięsem może być rozmaity. Używając mięsa z rosołu możemy dodać również posiekane warzywa. W przepisie widnieje farsz z gotowanego mięsa wołowego ponieważ jest on jednym z lepszych rozwiązań. Mięso wołowe jest niezwykle smaczne, a poza tym jest chudsze i zdrowsze od mięsa wieprzowego.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: steamykitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także