Pierogi z serem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, szklanka ciepłej/gorącej wody, jedno jajko, ćwierć łyżeczki soli, łyżka oliwy Farsz: 0,5 kg twarogu półtłustego, opakowanie cukru wanilinowego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 50 pierogów |
Kategoria | przystawka, danie główne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Ciasto wyrób mieszając mąkę z gorącą wodą i jajkiem, dodaj łyżkę oliwy i sól na jednolitą elastyczną masę. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia przynajmniej dwukrotnie, dodaj żółtka i cukier i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto podziel na części i rozwałkuj na cienkie placki, z których za pomocą szklanki wykrój krążki na pierogi. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep dokładnie brzegi. Pierogi wrzuć do osolonej gotującej się wody i gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podanie:
Pierogi z serem zazwyczaj podaje się z okrasą z cukru i polane kwaśną śmietaną.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: turkmenkitchen.com
Zobacz także