Pierogi z serem

Pierogi z serem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, szklanka ciepłej/gorącej wody, jedno jajko, ćwierć łyżeczki soli, łyżka oliwy Farsz: 0,5 kg twarogu półtłustego, opakowanie cukru wanilinowego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 pierogów
Kategoria przystawka, danie główne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 240

pierogi z seremWykonanie:

Ciasto wyrób mieszając mąkę z gorącą wodą i jajkiem, dodaj łyżkę oliwy i sól na jednolitą elastyczną masę. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia przynajmniej dwukrotnie, dodaj żółtka i cukier i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto podziel na części i rozwałkuj na cienkie placki, z których za pomocą szklanki wykrój krążki na pierogi. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep dokładnie brzegi. Pierogi wrzuć do osolonej gotującej się wody i gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podanie:

Pierogi z serem zazwyczaj podaje się z okrasą z cukru i polane kwaśną śmietaną.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: turkmenkitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także