Pierogi ze szpinakiem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: kilogram mąki pszennej, jajko, 2 łyżki oliwy, ćwierć łyżeczki soli, 300 ml wody lub mleka Farsz: 75 dkg szpinaku, 4 ząbki czosnku, 350 gram sera feta, 50 gram masła, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 80 pierogów |
Kategoria | przystawka, danie główne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | duszenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 250 |
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto, tak by miało jednolitą strukturę i było elastyczne.
Szpinak wrzuć na patelnię i doprowadź do odparowania wody, gdy szpinak zmniejszy objętość i zmieni kolor dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj przyprawy do smaku. Następnie wrzuć na patelnię rozkruszony ser feta i mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia, tak by dokładnie oblepił szpinak. Po zdjęciu patelni z ognia wbij jajka i dokładnie je rozprowadź. Wystudź delikatnie farsz. Ciasto podziel na 3 lub 4 porcje, po kolei je rozwałkuj, wycinaj z ciasta okrągłe placki, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj do gotującej się i osolonej wody, gotuj 3 minuty po wypłynięciu i wyłów.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: newyork.seriouseats.com
Zobacz także