Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: kilogram mąki pszennej, jajko, 2 łyżki oliwy, ćwierć łyżeczki soli, 300 ml wody lub mleka Farsz: 75 dkg szpinaku, 4 ząbki czosnku, 350 gram sera feta, 50 gram masła, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 80 pierogów
Kategoria przystawka, danie główne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania duszenie, gotowanie
Ilość kalorii 250

pierogi ze szpiankiemWykonanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto, tak by miało jednolitą strukturę i było elastyczne.
Szpinak wrzuć na patelnię i doprowadź do odparowania wody, gdy szpinak zmniejszy objętość i zmieni kolor dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj przyprawy do smaku. Następnie wrzuć na patelnię rozkruszony ser feta i mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia, tak by dokładnie oblepił szpinak. Po zdjęciu patelni z ognia wbij jajka i dokładnie je rozprowadź. Wystudź delikatnie farsz. Ciasto podziel na 3 lub 4 porcje, po kolei je rozwałkuj, wycinaj z ciasta okrągłe placki, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj do gotującej się i osolonej wody, gotuj 3 minuty po wypłynięciu i wyłów.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: newyork.seriouseats.com

Polecamy Ci również

Zobacz także