Pierś kurczaka z brzoskwiniami w rozmarynie

Pierś kurczaka z brzoskwiniami w rozmarynie

Składniki:

  • pierś kurczaka z brzoskwiniami w rozmarynie

    2 piersi z kurczaka umyte
    i osuszone włożyć do marynaty
    i zostawić na całą noc
    w lodówce,
  • Marynata: pół szklanki oliwy
    z oliwek,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • 2 brzoskwinie świeże,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu pszczelego,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • rukola,
  • ser parmezan,
  • sos balsamico,
  • listki bazylii,
  • orzeszki pinii (może być słonecznik).

Sposób przyrządzania:

Mięso wyjąć z marynaty obsmażyć na gorącym tłuszczu. Pokroić w ukośne plastry.
Do rondla wlać oliwę, miód pszczeli, masło, włożyć umyte gałązki rozmarynu. Dodać brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w ósemki. Przesmażyć, aż owoce staną się lekko miękkie i szkliste.
Na talerzu ułożyć umytą i osuszoną rukolę, następnie kilka kawałków kurczaka i brzoskwiń, posypać orzeszkami pinii uprażonymi na suchej patelni i startym parmezanem. Polać sosem balsamico i udekorować listkami bazylii.
Najlepiej smakuje z bagietką. Można podawać na ciepło i na zimno.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Kaśka

Polecamy Ci również

Zobacz także