Pierś z indyka nadziewana owocami

Składniki:
- 1,2 kg fileta z indyka
- 2-3 pomarańcze
- 15 dag suszonych moreli
- 15 dag suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki białego wina
- 4-5 łyżek oleju
Goździki, żurawinę i morele opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zalać na godzinkę białym winem (np. białym Martini - wówczas owoce zyskają korzenny smak). Filet z indyka naciąć, aby powstała kieszeń, w którą wkładamy namoczone owoce. Całość spiąć tak, aby farsz się nie rozsypał. Doprawić do smaku - np. dodać zioła prowansalskie, czosnek w płatkach, słodką paprykę. Pomarańczę dokładnie wyszorować i razem ze skórką pokroić na plastry. Te plastry poukładać na filecie z indyka tak, żeby na siebie zachodziły, a następnie powbijać w nie goździki, żeby nie spadały. Całość piec w piekarniku, co jakiś czas podlewając powstałym sosem.
Do mięsa można dodać jeszcze wino, które zostało z moczenia owoców.
Autor przepisu: kate1980
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

przepisy kulinarne, przepisy wielkanocne, potrawy wielkanocne, przepisy wielkanocne ze zdjęciami, jakie dania z mięsa, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, obiad przepisy proste, obiad przepisy szybkie, pomysł na obiad przepisy, pierś z indyka, pieczone mięso
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także