Pierś z indyka nadziewana owocami

Pierś z indyka nadziewana owocami

pierś z indyka nadziewana owocamiSkładniki:

  • 1,2 kg fileta z indyka
  • 2-3 pomarańcze
  • 15 dag suszonych moreli
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4-5 łyżek oleju

Goździki, żurawinę i morele opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zalać na godzinkę białym winem (np. białym Martini - wówczas owoce zyskają korzenny smak). Filet z indyka naciąć, aby powstała kieszeń, w którą wkładamy namoczone owoce. Całość spiąć tak, aby farsz się nie rozsypał. Doprawić do smaku - np. dodać zioła prowansalskie, czosnek w płatkach, słodką paprykę. Pomarańczę dokładnie wyszorować i razem ze skórką pokroić na plastry. Te plastry poukładać na filecie z indyka tak, żeby na siebie zachodziły, a następnie powbijać w nie goździki, żeby nie spadały. Całość piec w piekarniku, co jakiś czas podlewając powstałym sosem.

Do mięsa można dodać jeszcze wino, które zostało z moczenia owoców.

Autor przepisu: kate1980
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
3,50 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także