Pierwsze Warsztaty Kulinarne

Przygotowanie wybornych dań głównych było tematem pierwszej edycji Warsztatów Kulinarnych.
Pierwsze Warsztaty Kulinarne, organizowane pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, były poświęcone daniom głównym. Uczestnicy doskonalili swoje umiejętności kulinarne pod doświadczonym okiem dwóch Szefów Kuchni: Marcina Budynka oraz Jarosława Uścińskiego.
Zajęcia rozpoczęły się od degustacji dań w restauracji Moonsfera, przygotowanych przez Jarosława Uścińskiego, który słynie z poszukiwania nowych smaków i niebanalnego łączenia składników. Uczestnicy spróbowali wszystkich dań, które następnego dnia uczyli się przygotowywać. Zapoznali się też ze sposobem podawania tych dań w restauracji.
Drugiego dnia, w Centrum Techniki Kulinarnej, uczestnicy Warsztatów Kulinarnych mieli okazję samodzielnie zmierzyć się z przygotowaniem wyrafinowanych dań. Nauka odbywała się w dwóch dwunastoosobowych zespołach i była prowadzona przez dwóch Szefów Kuchni. Zajęcia upłynęły w pysznej atmosferze, a uczestnicy dodatkowo otrzymali fartuchy kuchenne oraz książeczki z przepisami, dotyczące produktów i dań, którym były poświęcone zajęcia.
Kolejna edycja Warsztatów Kulinarnych odbędzie się w dniach 26-27 maja, a jej tematem będą zupy.

Opracowanie: Katarzyna Laszczak
Źródło: Polska Akademia Kulinarna
Zobacz także