Pikantne kalmary z sosem koktajlowym

Pikantne kalmary z sosem koktajlowym

Pikantne kalmary z sosem koktajlowym - zdjęcie 1Składniki, dla 3-4 osób:

  • 2-3 „tuby” kalmarów
  • 1 opakowanie Złociste Nuggetsy Pikantne KAMIS
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • olej do smażenia
  • 100 ml majonezu light
  • 100 ml Ketchupu łagodnego KAMIS
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pitnego
  • Bazylia KAMIS
  • Sól morska w młynku KAMIS
  • Pieprz czarny w młynku KAMIS
  • 6 liści sałaty karbowanej lub 1 opakowanie mieszanki sałat

Przygotowanie:
Jogurt połączyć z majonezem i ketchupem. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem i szczyptą bazylii. Odstawić w chłodne miejsce.
Kalmary pokroić w krążki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Zawartość torebki Złociste Nuggetsy Pikantne połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać olej do wysokości 1-2 cm i mocno rozgrzać. Krążki kalmarów zamaczać w cieście i, za pomocą widelca lub łyżki, przenosić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor, a następnie osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Danie podawać na sałacie z sosem koktajlowym.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także