Pikantne kalmary z sosem koktajlowym

Składniki, dla 3-4 osób:
- 2-3 „tuby” kalmarów
- 1 opakowanie Złociste Nuggetsy Pikantne KAMIS
- ½ szklanki wody (125 ml)
- olej do smażenia
- 100 ml majonezu light
- 100 ml Ketchupu łagodnego KAMIS
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pitnego
- Bazylia KAMIS
- Sól morska w młynku KAMIS
- Pieprz czarny w młynku KAMIS
- 6 liści sałaty karbowanej lub 1 opakowanie mieszanki sałat
Przygotowanie:
Jogurt połączyć z majonezem i ketchupem. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem i szczyptą bazylii. Odstawić w chłodne miejsce.
Kalmary pokroić w krążki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Zawartość torebki Złociste Nuggetsy Pikantne połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać olej do wysokości 1-2 cm i mocno rozgrzać. Krążki kalmarów zamaczać w cieście i, za pomocą widelca lub łyżki, przenosić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor, a następnie osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Danie podawać na sałacie z sosem koktajlowym.

owoce morza, pikantne jedzenie, pikantne potrawy, owoce morza w cieście przepisy, pikantne kalmary, kalmary przepis, kalmary w cieście, kalmary przepisy
Opracowanie: Redakcja
Źródło: Kamis
Zobacz także