Pikantne łazanki z pieczarkami

Pikantne łazanki z pieczarkami

łazanki z pieczarkami Składniki (8 porcji):

500 g świeżej białej kapusty
500 g kiszonej kapusty (najlepsza będzie kiszona z kminkiem)150-200 g pieczarek
1 duża lub 2 małe cebule
300-500 g makaronu łazanki
olej
sól, czarny pieprz, maggi, łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przepisy pochodzą z dwumiesięcznika „Tina. Rozrywka ze smakiem.”

Przygotowanie:

  1. Świeżą kapustę poszatkować i wrzucić do osolonej wody. Gotować na małym ogniu do miękkości. Kiszoną kapustę  przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zalać wodą i gotować ok. 20-30 minut.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na dużej patelni oleju. Pieczarki oczyścić i także drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce do warzyw), na koniec dodać do cebuli i całość chwilę poddusić.
  3. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron al dente.  Odsączyć go i wraz z kapustą dodać do grzybów. Wszystkie składniki dusić ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawić pieprzem, solą i maggi i od razu podawać. Każdą porcję oprószyć ziołami.
Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: Tina. Rozrywka ze smakiem

Polecamy Ci również

Zobacz także