Pikantne łazanki z pieczarkami

500 g świeżej białej kapusty
500 g kiszonej kapusty (najlepsza będzie kiszona z kminkiem)150-200 g pieczarek
1 duża lub 2 małe cebule
300-500 g makaronu łazanki
olej
sól, czarny pieprz, maggi, łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przepisy pochodzą z dwumiesięcznika „Tina. Rozrywka ze smakiem.”
Przygotowanie:
- Świeżą kapustę poszatkować i wrzucić do osolonej wody. Gotować na małym ogniu do miękkości. Kiszoną kapustę przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zalać wodą i gotować ok. 20-30 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na dużej patelni oleju. Pieczarki oczyścić i także drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce do warzyw), na koniec dodać do cebuli i całość chwilę poddusić.
- W lekko osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Odsączyć go i wraz z kapustą dodać do grzybów. Wszystkie składniki dusić ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić pieprzem, solą i maggi i od razu podawać. Każdą porcję oprószyć ziołami.

Opracowanie: Marta Balcerowska
Źródło: Tina. Rozrywka ze smakiem
Zobacz także