Piklowane ogórki - przepis

Piklowane ogórki - przepis
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg ogórków gruntowych, pęczek koperku, niewielki korzeń chrzanu, 8 ząbków czosnku, 8 ziarenek ziela angielskie, 12 ziarenek pieprzu czarnego, 4 łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe. Litr wody, szklanka octu spirytusowego 10%, łyżka soli, 5 pełnych łyżek cukru
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 słoiczki
Kategoria przystawka, przetwory warzywne
Metoda gotowania pasteryzowanie - gotowanie
Ilość kalorii 32

Piklowane ogórki - przepis - zdjęcie 1Wykonanie pikli

Ogórki umyj i obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przygotuj słoiki, wyparz je i osusz. Do każdego słoika włóż łyżeczkę gorczycy, dwa obrane ząbki czosnku, po 2 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu, kawałek korzenia chrzanu oraz kilka gałązek koperku i fragment listka laurowego. Włóż do słoika ogórki, dość ściśle.
W garnku wymieszaj litr wody, szklankę octu, cukier i sól, następnie zagotuj i gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach. Zakręć szybko słoiki.
Słoiki włóż do dużego garnka, tak aby miały przynajmniej 2 cm luzu z każdej strony i zalej wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotuj. Gotuj 3 minuty od zagotowania.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: digginfood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także