Piklowane ogórki - przepis
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 kg ogórków gruntowych, pęczek koperku, niewielki korzeń chrzanu, 8 ząbków czosnku, 8 ziarenek ziela angielskie, 12 ziarenek pieprzu czarnego, 4 łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe. Litr wody, szklanka octu spirytusowego 10%, łyżka soli, 5 pełnych łyżek cukru |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 słoiczki |
Kategoria | przystawka, przetwory warzywne |
Metoda gotowania | pasteryzowanie - gotowanie |
Ilość kalorii | 32 |
Wykonanie pikli
Ogórki umyj i obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przygotuj słoiki, wyparz je i osusz. Do każdego słoika włóż łyżeczkę gorczycy, dwa obrane ząbki czosnku, po 2 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu, kawałek korzenia chrzanu oraz kilka gałązek koperku i fragment listka laurowego. Włóż do słoika ogórki, dość ściśle.
W garnku wymieszaj litr wody, szklankę octu, cukier i sól, następnie zagotuj i gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach. Zakręć szybko słoiki.
Słoiki włóż do dużego garnka, tak aby miały przynajmniej 2 cm luzu z każdej strony i zalej wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotuj. Gotuj 3 minuty od zagotowania.

ogórki konserwowe, pikle, pikle przepis, pikle warzywne, ogórki w słoiczkach, pikle ogórkowe, pikle ogórki, pikle ogórki przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: digginfood.com
Zobacz także