Piknik w ogrodzie

Piknik w ogrodzie

Zielona trawa, dobre jedzenie i błogie lenistwo... Kto z nas nie lubi pikników?

Niektórzy traktują wiosenne weekendy jak namiastkę wakacji. Może to słoneczne dni, a może zaczynamy tęsknić za urlopami i oderwaniem się od codziennych kłopotów. W każdym razie chętniej niż zwykle wybieramy się na wycieczki do lasu, rodzinne wyprawy rowerowe, czy zwyczajnie chcemy wyjść z domu w ciepły majowy dzień. Jeśli nie możemy wybrać się na daleką wyprawę lub po prostu potrzebujemy odpocząć po ciężkim tygodniu pracy i odreagować stresy – najlepiej zorganizować piknik. 

Piknik w ogrodzie - zdjęcie 1 Piknik w ogrodzie - zdjęcie 2

Zdrowa aktywność
Wystarczy niewielki ogródek, a jeśli go nie posiadamy – skrawek zieleni w miejskim parku lub biwak w lesie. W wersji „relaks” musimy ze sobą zabrać kilka leżaków, karimatę lub koc, książki, zabawki dla dzieci i kosz piknikowy, do którego zapakujemy podstawowe naczynia i dobre jedzenie. W opcji „zabawa i spotkanie ze znajomymi”, musimy ten zestaw podwoić. Listę zalet takiego spędzania czasu można wymieniać długo. Dość stwierdzić, że aktywność fizyczna doskonale wpływa na zdrowie i kondycję, dlatego nie unikajmy gry w kometkę, piłkę siatkową czy frisbee. Rozruszamy mięśnie, a przy okazji dotlenimy organizm i zwyczajnie się zrelaksujemy. Pikniki to również doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi. 

Piknik w ogrodzie - zdjęcie 3 Piknik w ogrodzie - zdjęcie 4 Piknik w ogrodzie - zdjęcie 5

Grillowany obiad
Kiedy planujemy weekendowe spotkanie ze znajomymi i nie chcemy spędzić wielu godzin w kuchni, zaplanujmy wspólne grillowanie. I chociaż dzieci mogą być rozczarowane brakiem ogniska, z pewnością dadzą się obłaskawić dobrym jedzeniem z grilla. Oczywiście takie spotkanie najprościej zorganizować u siebie w ogrodzie, chociaż mały, przenośny grill również możemy zabrać na biwak wyjeżdżając z miasta. Niezależnie od miejsca, potrzebne nam jednak będą akcesoria – rękawice, szpady i szczypce oraz tace i ruszty.
Przyrządzenie w ten sposób obiadu nie zajmuje wiele czasu. A może tylko tak się wydaje, bo wspólne kucharzenie ze znajomymi jest bardzo przyjemne. Co przygotować? Najczęściej grillujemy różne rodzaje mięsa i ryby – w ziołach, marynatach, pieczone w folii lub sauté. Zaletą takiego obiadu jest niska, w porównaniu ze smażeniem na patelni, zawartość tłuszczu w potrawach. W ten sam sposób możemy przygotować także warzywa – pieczarki z serem żółtym, kukurydzę, paprykę czy zapiekane bakłażany, które będą doskonałym dodatkiem do głównego dania.
Warto również pamiętać o deserze, który możemy szybko przygotować na grillu. Jaki będzie, to zależy od naszej pomysłowości. Każdy miłośnik grillowania eksperymentuje i wcześniej czy później odnajdzie ulubiony przepis. Polecamy ananasy oraz banany z czekoladą pieczone w folii. 

Piknik w ogrodzie - zdjęcie 6 Piknik w ogrodzie - zdjęcie 7 Piknik w ogrodzie - zdjęcie 8

Nastrojowe lampiony
Dobrze również zadbać o odpowiednią atmosferę. W sklepach ogrodniczych, ale także coraz częściej we wnętrzarskich, kupimy różnego rodzaju lampiony i pochodnie. Te małe, możemy zawiesić na grubszych gałęziach drzew, te duże wbić w ziemie. Będą odstraszały komary i dawały przyjemne światło, a chyba każdy lubi spokojnie posiedzieć w ciepły, pachnący bzami majowy wieczór w ogrodzie.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Brodowska

Zdjęcia: stock.xchng, www.czerwonamaszyna.pl, www.fabrykaform.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także