Pity
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma mąki pszennej, 50 gram drożdży, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, szklanka letniej wody |
Kuchnia | arabska, turecka |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10 porcji |
Kategoria | pieczywo, danie orientalne, baza do innych potraw |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 180 |
Wykonanie:
Drożdże zalej częścią ciepłej wody i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej z solą, dodaj do niej oliwę i rozczyn drożdży i wyrabiaj dość intensywnie na jednolitą masę dodając stopniowo wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą i elastyczną konsystencję podziel je na niewielkie kule, uformuj z nich bułeczki i odstaw na przynajmniej pół godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte bułeczki piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez około 4 minuty, następnie zmniejsz temperaturę do około 160 stopni i doprowadź do odpowiedniego dla siebie zrumienienia.
Podanie:
Ten rodzaj pieczywa jest doskonałą bazą do tworzenia kanapek z warzywami i wszelkim mięsem. Bardzo dobrze komponują się z naszym rodzimym grillem, na którym królują kiełbaski. Wykonanie tych bułeczek można urozmaicić dodając do ciasta przyprawy, może to być czosnek granulowany, cebulka czy różne zioła, dzięki temu pity staną się bardziej smaczne i pasujące do menu.

pita, pita przepis, pita przepisy, chlebek pita, chlebek pita przepis, pita ciasto, przepisy kulinarne chlebek pita, chlebek pita z czym
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Rainer Zenz, Wikipedia
Zobacz także