Pity

Pity
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma mąki pszennej, 50 gram drożdży, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, szklanka letniej wody
Kuchnia arabska, turecka
Wielkość przygotowywanej potrawy 10 porcji
Kategoria pieczywo, danie orientalne, baza do innych potraw
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 180

Wykonanie:

Drożdże zalej częścią ciepłej wody i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej z solą, dodaj do niej oliwę i rozczyn drożdży i wyrabiaj dość intensywnie na jednolitą masę dodając stopniowo wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą i elastyczną konsystencję podziel je na niewielkie kule, uformuj z nich bułeczki i odstaw na przynajmniej pół godziny w ciepłe miejsce.
pitaWyrośnięte bułeczki piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez około 4 minuty, następnie zmniejsz temperaturę do około 160 stopni i doprowadź do odpowiedniego dla siebie zrumienienia.

Podanie:

Ten rodzaj pieczywa jest doskonałą bazą do tworzenia kanapek z warzywami i wszelkim mięsem. Bardzo dobrze komponują się z naszym rodzimym grillem, na którym królują kiełbaski. Wykonanie tych bułeczek można urozmaicić dodając do ciasta przyprawy, może to być czosnek granulowany, cebulka czy różne zioła, dzięki temu pity staną się bardziej smaczne i pasujące do menu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Rainer Zenz, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także