Pizza

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 350 gram mąki, 8 gram suchych drożdży, niepełna szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru Sos pomidorowy: pomidory w puszcze, dwa ząbki czosnku, zioła: bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Dodatki: ser mozzarella, szynka, pieczarki, salami, krewetki, papryka, kukurydza, |
Kuchnia | włoska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 28 cm |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja, danie obiadowe, przekąska |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 550 |
Wykonanie:
Z podanych składników wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj resztę składników. Pomidory z puszki wymieszaj z roztartym czosnkiem i ziołami, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Zetrzyj lub pokrój w plastry ser. Pokrój warzywa czy wędlinę. Rozgrzej piekarnik na maksymalną moc, minimum 200 stopni. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj przez około minutę, rozwałkuj lub wyklej nim blaszkę. Ciasto posmaruj sosem, na sos połóż ser, a na ser wybrane przez siebie składniki, tak by utworzyły jedną warstwę. Gotową pizzę oprósz delikatnie ziołami. Piecz przez minimum 15 minut w maksymalnej temperaturze, kontrolując czy za bardzo się nie przypieka.
Podanie:
Pizza tak właściwie jest samodzielnym daniem, dlatego nie potrzebujemy do niej innych dodatków. Jednak można pozwolić sobie na podanie jej z sosem czosnkowym, koktajlowym lub keczupem.

pizza, pizza przepis, pizza neapolitańska, pizza ciasto, domowa pizza przepis, pizza z pieczarkami przepis, włoska pizza przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także