Pizza Margherita

0
Pizza Margherita
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 400 g mąki, 40 g drożdży, ok. 250 ml ciepłej wody, 4 łyżki oleju, Sól, cukier, Obłożenie: 3 kulki mozzarelli, 2 duże pomidory, Suszona bazylia, Oliwa z oliwek,
Kuchnia włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 osoby
Kategoria danie główne
Metoda gotowania pieczenie

pizza margheritaPrzygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ½ łyżeczki soli. Do osobnego naczynia odlać trochę wody i rozpuścić
w niej drożdże i szczyptę cukru. Do przesianej mąki dodać 4 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże
i zagniatać ciasto, stale dolewając pozostałą wodę. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Kwadratową blachę do pieczenia wysmarować olejem i rozłożyć na niej przygotowane ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować oliwa z oliwek i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aby wyrosło. Mozzarellę pokroić na grubsze plasterki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem a następnie zahartować zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w plasterki.
Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli a następnie plasterki pomidora. Posypać suszona bazylią
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 30 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Marika Piekut

Polecamy Ci również

Zobacz także