Pizza Margherita

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 400 g mąki, 40 g drożdży, ok. 250 ml ciepłej wody, 4 łyżki oleju, Sól, cukier, Obłożenie: 3 kulki mozzarelli, 2 duże pomidory, Suszona bazylia, Oliwa z oliwek, |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 osoby |
Kategoria | danie główne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ½ łyżeczki soli. Do osobnego naczynia odlać trochę wody i rozpuścić
w niej drożdże i szczyptę cukru. Do przesianej mąki dodać 4 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże
i zagniatać ciasto, stale dolewając pozostałą wodę. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Kwadratową blachę do pieczenia wysmarować olejem i rozłożyć na niej przygotowane ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować oliwa z oliwek i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aby wyrosło. Mozzarellę pokroić na grubsze plasterki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem a następnie zahartować zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w plasterki.
Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli a następnie plasterki pomidora. Posypać suszona bazylią
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 30 minut.

kuchnia włoska, pizza, kuchnia włoska przepisy, pizza przepis, pizza ciasto, pizza z pomidorami przepis, pizza margarita składniki
Autor: Marika Piekut
Zobacz także