Pizza neapolitańska z salami

pizza neapolitańska z salamiSkładniki:

Ciasto na pizzę:
30 dag mąki
2 dag drożdży
1 łyżka oleju
Sól



Obłożenie:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag salami
  • 15 dag sera mozzarella lub innego żółtego o łagodnym smaku
  • 5 dag masła
  • Pieprz czarny mielony
  • Oregano
  • Bazylia
  • Przyprawa do pizzy
  • Sól


Przyrządzanie:
W misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody, aż do pełnego rozpuszczenia. Mąkę wysiać w kopczyk, dodać sól i rozpuszczone drożdże. Wymieszać dokładnie widelcem. Dodać ponownie ½ szklanki wody i olej. Wyrobić ręką gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed wyłożeniem ciasta na blachę jeszcze raz zagnieść. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto.

Jajka i salami pokroić w kostkę, ser w plasterki. Formę do pieczenia średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć połową ciasta. Jajka, salami i ser ułożyć na cieście, posypać solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Dodać szczyptę bazylii oraz oregano. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć pizzę. Brzegi górnej i dolnej części ciasta zlepić ze sobą. Całość posypać przyprawą do pizzy. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC. Wyjąć pizzę obracając formę, dnem do góry.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Prymat

Polecamy Ci również

Zobacz także