Pizza neapolitańska z salami
Składniki:
Ciasto na pizzę:
30 dag mąki
2 dag drożdży
1 łyżka oleju
Sól
Obłożenie:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 dag salami
- 15 dag sera mozzarella lub innego żółtego o łagodnym smaku
- 5 dag masła
- Pieprz czarny mielony
- Oregano
- Bazylia
- Przyprawa do pizzy
- Sól
Przyrządzanie:
W misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody, aż do pełnego rozpuszczenia. Mąkę wysiać w kopczyk, dodać sól i rozpuszczone drożdże. Wymieszać dokładnie widelcem. Dodać ponownie ½ szklanki wody i olej. Wyrobić ręką gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed wyłożeniem ciasta na blachę jeszcze raz zagnieść. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto.
Jajka i salami pokroić w kostkę, ser w plasterki. Formę do pieczenia średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć połową ciasta. Jajka, salami i ser ułożyć na cieście, posypać solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Dodać szczyptę bazylii oraz oregano. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć pizzę. Brzegi górnej i dolnej części ciasta zlepić ze sobą. Całość posypać przyprawą do pizzy. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC. Wyjąć pizzę obracając formę, dnem do góry.
Opracowanie: Katarzyna Laszczak
Źródło: Prymat
Zobacz także
Ogrodka
Pizza z jajkiem? Nigdy nie próbowałam. Póki co zawsze kupowałam "mięsne party" i to mi najbardziej odpowiadało. Być może kiedyś wypróbuję taką pizzę z jajkiem
asiax84
Pizzeria w Łaskach robi wyśmienite pizze, ciasto jest wręcz doskonałe, nie za cienkie, ale i nie za grube i sporo dodatków
dickwinters
Jak chcecie dobrą pizzę to polecam pizzeria 105 stopiątka - w Siedlcach zawsze zamawiam od nich i maja chyba najlepsze ciasto i naprawdę rewelacyjne składniki. Imprezowa bomba.
ogrodniczka31
Kluczowy wpływ na smak pizzy ma sposób jej wypiekania.
Każda dobra pizzeria ma profesjonalny piec do pizzy. Bez tego ani rusz. Dlatego w domu niestety mimo najszczerszych chęci nie jesteśmy w stanie uzyskać równie dobrej pizzy.
angela111
Zgadzam się, że przy wypiekaniu pizzy bardzo ważny jest piec. Mój znajomy prowadzi pizzerię i doszły do niego komentarze, że jego pizza jest dobra, ale nie wyśmienita. W końcu skusił się na wydanie większej kwoty na piec, kupił piec do pizzy marki Stalgast i już kilka dni po zakupie zaczął zbierać pochwały:P Jednak jakość sprzętu w takich miejscach jest bardzo ważna...
MichalBudowniczy
a macie propozycje dla wegan?
boddekk
Jeśli już marzycie o swojej pizzy w ogrodzie to według mnie dużo wam nie zostało do zrobienia, wystarczy wybrać jeden z modeli ogrodowe piece do pizzy, a będziecie się cieszyć mega smakiem swojej pizzy. To jest najrozsądniejsza opcja !
Marteczka
I takie tematy to ja lubię!
nieZadlużony
Osobiście nigdy nie byłem obdarzony talentem kulinarnym dlatego zazwyczaj kiedy mam ochotę zjeść coś dobrego po prostu decyduję się na pójście do restauracji. Mam oczywiście swoje ulubione lokale, ale w kwestii pizzy jestem wierny jednej opcji ponieważ mam spore wymagania. Na pewno składniki muszą być bardzo wysokiej jakości. Klasyczna pepperoni to zdecydowanie moja ulubiona. Nie lubię dużej ilości składników - najbardziej zależy mi na świetnej jakości salami i dobrym sosie pomidorowym. Czasami mam też ochotę na jakąś wariację i wybieram dosyć niestandardową pizzę. Przykładowo taką z sosem BBQ albo pieczoną wołowiną. Wszystkie tego typu dania znajdziecie w pizzeriach Dominium. Ja bardzo często odwiedzam właśnie ich lokale, bo wiem, że zjem u nich pysznie bez względu na jakie danie się zdecyduję. Na ich stronie znajdziecie informacje na temat ich lokali oraz dokładne menu. Na pewno będziecie bardzo zadowoleni wybierając jedzonko u nich. Zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad wybieram ich restaurację i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.
magkob
hahahha ciekawy temat wszyscy lubimy pizze